Margriet logo
null Beeld

Dít is waarom je altijd voor hetzelfde type persoon valt

Hoe hard je ook roept dat je nóóit meer zo iemand als je

ex wilt daten: de kans is groot dat je toch weer met hetzelfde type thuiskomt. Of

dit nou op het gebied van uiterlijk of karakter is, we vallen vaak op dezelfde soort

mensen. Hoe komt dat toch?

Heeft het gewoon met smaak te maken, of zit er meer achter?

Drie hechtingsvormen

Onze voorkeur in de liefde wordt beïnvloed door onze manier van hechten. Er zijn drie vormen van hechten: veilig, angstig, en vermijdend. De manier waarop je je hecht bepaalt hoe je je gedraagt in een relatie, maar ook op wat voor type je valt. Deze hechtingsvorm wordt beïnvloedt door je opvoeding en vormende ervaringen in je leven.

Veilig, angstig, en vermijdend

Mensen die zich veilig hechten, zijn zelfverzekerd en comfortabel met zichzelf. Dat betekent dat ze goed alleen kunnen zijn, en hierdoor in een relatie minder afhankelijk zijn. Mensen die angstig gehecht zijn, zijn juist heel afhankelijk van hun partner voor emotionele support. Zij zijn ook bang om hun partner kwijt te raken en kunnen jaloers zijn. Vermijdende hechting houdt in dat iemand bang is om zich emotioneel of kwetsbaar op te stellen, en hierdoor mensen van zich afduwt.

Bepaalde types

Op welke manier jij je hecht, bepaalt vaak op wat voor type je valt. Ben jij iemand die zich angstig hecht? Dan zoek je vaak zorgzame types die jou emotioneel kunnen ondersteunen. Of juist hele controlerende types, die jou compleet overheersen. Het is dan niet gek dat je relatie steeds weer stukloopt op hetzelfde punt. In relaties zoek je vaak opvulling voor iets dat je mist in jezelf.

Repetition syndrome

Een andere reden waarom je vaak op hetzelfde type valt, kan voortkomen uit het repetition syndrome. Dit houdt in dat je (onbewust) een voorbeeld neemt aan de relatie van je ouders. Negatieve ervaringen als een scheiding hebben hier veel invloed op. Je voelt je dan onbewust aangetrokken tot het soort partner dat jouw vader of moeder was, vanuit een soort bewijsdrang of herkenbaarheid.

Terugkerende patronen

Hoewel het niet zozeer slecht is om steeds op hetzelfde type te vallen, moet je je behoeden voor terugkerende patronen. Als jouw relaties steeds stuklopen om dezelfde redenen, zoals bijvoorbeeld een extreem jaloerse partner, een hele luie partner, of partners die non-stop vreemdgaan, is dat misschien een teken dat er iets misgaat. Als dit keer op keer gebeurd, moet je misschien bij jezelf nagaan of wat je dénkt te willen, wel het beste bij je past. Toch kan het ook dat je steeds op dezelfde types valt vanwege de mooie eigenschappen van deze personen.

Uiterlijke voorkeuren

Maar hoe zit het dan met uiterlijk? Je wilt het misschien niet horen, maar onbewust vallen we vaak op uiterlijke kenmerken die we terugzien bij onszelf of onze ouders. Hebben jouw ouders beide donkere ogen en donker haar, dan is de kans groot dat jij ook op donkere types valt. Maar uit onderzoek blijkt dat deze aantrekkingskracht nog veel verder gaat: onze hersenen registreren onbewust kenmerken als de lengte van iemand’s middelvinger, oorlel of nek. Hoe meer we herkennen, hoe aantrekkelijker we iemand vinden. Bizar, toch?

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Bedrock.nl, South China Morning Post

Beeld | iStock

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden