null Beeld

Dít is waarom een oudere vriendschap zo waardevol is

We hebben (bijna) allemaal wel iemand met wie al ons hele leven een vriendschap delen; iemand die bij je in de straat woonde of bij je in de kleuterklas zat bijvoorbeeld. Het is in ieder geval iemand met wie je lief en leed hebt gedeeld. Natuurlijk heb je daarna ook nog andere vriendschappen gesloten. Maar is deze vriendschap hetzelfde als een oudere vriendschap?

Hoewel er maar weinig onderzoek is gedaan naar de kwaliteit en aard van volwassen vriendschappen, is er een belangrijke theorie die inzicht geeft in de betekenis van een oudere vriendschap.

Theorie

De belangrijke theorie, de socio-emotionele selectiviteitstheorie (SST), is ontwikkeld door psycholoog Laura Carstenen. Deze theorie baseert zich op twee functies binnen een relatie: een informatieve functie en een emotionele functie. De informatieve functie kan door vrijwel iedereen vervuld worden. Bijvoorbeeld: zoek je een leuk restaurant? Dan vraag je dat op straat aan iemand of je collega geeft een tip. De emotionele functie daarentegen wordt vervuld door mensen die dichtbij je staan, zoals vrienden en familie. Ze geven je informatie, maar daarnaast ook een goed gevoel. Vriendschappen van vroeger al helemaal. Deze oude vrienden doen ertoe omdat ze diepe emotionele behoeften voor connectiviteit vervullen. We voelen ons niet alleen comfortabel, maar ze weten vaak ook hoe ze ons goed laten voelen.

Jeugdvriendin

Wat men vaak het fijnst vindt aan het hebben van een jeugdvriendin, is dat je ook de families goed kent. Dit is volgens de psycholoog ook één van de redenen waarom jeugdvrienden zo waardevol zijn. Jeugdvrienden hebben namelijk een uniek inzicht in familierelaties zoals niemand anders dat heeft. Deze kennis maakt dat banden soms sterker zijn dan andere relaties.

Lees ook

Zijn jouw vriendinnen in dezelfde maand jarig? Geen toeval, volgens de astrologie

Contact onderhouden

Het probleem met jeugdvrienden is wel dat je elkaar soms uit het oog verliest. Zonde, want we vergeten daardoor oude en cruciale wijsheden die we hebben verkregen in eerdere fases. Oude vriendschappen helpen ons daar namelijk aan herinneren.

Wil je oude vriendschappen graag een boost geven? Blijf moeite doen om in contact te blijven. Stel dat appje, telefoontje of kaartje niet uit, want van uitstel komt vaak afstel. Wat je kunt doen om dit te voorkomen is vaste dagen afspreken om te bellen of af te spreken. Je kijkt ergens naar uit en hebt daardoor genoeg om bij te praten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Famme.nl

Beeld | iStock

Tanja van Kempen

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden