null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dit is waardoor verliefdheid op een gegeven moment stopt

Verliefdheid. Bestaat er een mooier gevoel dan de vlinders in je buik wanneer je net een nieuwe relatie hebt? Toch komen we allemaal op een punt dat die eerste hevige en verwarrende gevoelens tot rust komen. En dat is maar goed ook, want je lichaam kan zo veel ‘liefdesstress’ helemaal niet aan.

Elk pril liefdesgeluk start met een onverklaarbare aantrekkingskracht. Zodra ons lichaam begrijpt dat we het fijn vinden om bij die ene persoon in de buurt te zijn, start ons lijf met de productie van allerlei hormonen en neurotransmitters. Die versterken de eerste aantrekkingskracht en zorgen ervoor dat we alleen maar de goede eigenschappen van die ander kunnen zien.

Liefdesstress

In de eerste fase van verliefdheid maakt je lichaam dopamine aan op de momenten dat je je partner ziet. Dit hormoon zorgt ervoor dat we ons gelukkig voelen. Het nadeel is echter dat het ook verslavend kan werken. Hierdoor kunnen we letterlijk afkickverschijnselen krijgen wanneer de relatie stopt. Daarnaast produceren onze hersenen fenylethylamine. Dat zorgt ervoor dat je hartslag en ademhaling omhoog gaan, er extra bloedtoevoer is naar de wangen en geslachtsdelen en dat je zwetende handen krijgt van de zenuwen. Ook adrenaline speelt een belangrijke rol in deze liefdesfase. Dit hormoon is de bron van het gevoel van vlinders in je buik.

Slecht voor je hart

Al die chemische stofjes veroorzaken een hoop stress voor je lichaam. Langdurige aanmaak van adrenaline is bovendien slecht voor je hart. Gelukkig gaat ons lichaam meestal niet helemaal ten onder aan de liefde. Je hersenen grijpen als het ware in. Die zorgen ervoor dat wanneer je langdurig wordt blootgesteld aan hoge concentraties hormonen en neurotransmitters, er een tolerantie wordt opgebouwd. Daardoor zijn er steeds meer van de chemische stofjes nodig om hetzelfde verliefde effect op te wekken.

Weer in balans

Er treedt dus een soort gewenning op, waardoor je hormonen weer dalen tot een gezond niveau. Dit is het punt waar verliefdheid al dan niet overgaat in echte liefde. Om ons brein te helpen bij deze belangrijke beslissing, neemt het hormoon oxytocine het stokje over van dopamine. Dit knuffelhormoon zorgt voor een hechte band tussen geliefden, omdat het angst onderdrukt en het onderlinge vertrouwen daardoor wordt versterkt.

Bron| gezondheidsnet.nl

Beeld| iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden