null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dit is volgens experts de beste manier om een punt achter je relatie te zetten

Hoe sprankelend de liefde ook ooit tussen jullie was, er kan een moment komen waarop je het gevoel hebt dat de liefde is bekoeld. Ongelukkig zijn in een relatie wil je natuurlijk niet, en daarom zit er niets anders op dan een punt erachter te zetten.

Je partner vertellen dat het niet meer werkt tussen jullie, is zowel voor jou als voor hem geen fijne situatie. Wil je de pijn, voor zover dat mogelijk is, verzachten voor jullie allebei? Deze relatie-experts vertellen hoe je een relatiebreuk het best kunt aanpakken.

Wees eerlijk

In een relatie is het belangrijk om open en eerlijk te zijn, maar tijdens de breuk minstens net zo. "De mensen die het 't moeilijkst hebben nadat hun partner een punt achter de relatie zetten, zijn de mensen die niet snappen waarom," aldus psychotherapeute Rachel Sussman tegenover TIME. Psycholoog Guy Winch is het daarmee eens, maar benadrukt wel dat je geen oude koeien uit de sloot moet halen. Bovendien is het niet verstandig om al je frustraties eruit te gooien, zelfs niet als de ander daarom vraagt. "Het maakt het gesprek alleen nog maar moeilijker," legt Winch uit.

Geen valse beloftes

Volgens beide experts doe je er goed aan om de relatiebreuk op jezelf te betrekken door zinnen te gebruiken als 'hier had ik het moeilijk mee' en 'hier stoorde ik mij aan'. Maak vooral geen grote verwijten, ook dat zal het gesprek moeizamer maken. Het is ook verstandig om geen loze beloften te maken. Dat jullie in de toekomst vrienden kunnen blijven, kun je daarom beter niet zeggen. Als het loopt, loopt het zo, maar zeg het niet al bij voorbaat toe.

Face to face

In de digitale wereld van nu is het normaler geworden om je partner middels internet te vinden, maar dat betekent niet dat dat ook de manier is om een punt achter de relatie te zetten. Houd rekening met de gevoelens van een ander en zeg waar het op staat, in iemands gezicht. Dit kun je het best doen in een privé-omgeving. "Als je afspreekt op een openbare plek met veel mensen, wordt het al gauw ongemakkelijk," aldus Winch. Zijn advies is om af te spreken bij je partner thuis. Dat geeft jou niet alleen de mogelijkheid om weg te gaan, maar het is bovendien een vertrouwde omgeving voor je partner.

Zeker van je zaak

Als je je relatie wilt beëindigen, dan heb je er hoe dan ook goed over nagedacht. Maar het komt nog weleens voor dat je pas weet wat je mist wanneer je het écht niet meer hebt. Daarom is het niet altijd verstandig om je gevoelens voor jezelf te houden, en kan het helpen om erover te praten met bijvoorbeeld je beste vriendin of moeder. "Iedereen die het uit wil maken, beslist dat niet een-twee-drie," aldus de psycholoog. "Je moet nadenken, zeker en er klaar voor zijn." Weet je het eenmaal zeker, dan is het van belang dat je je partner meteen inlicht.

Contact achteraf

Is de relatie eenmaal beëindigd, dan is het volgens beide deskundigen aan je ex of hij nog contact met je wil. Het is begrijpelijk dat je je afvraagt of het goed met hem gaat, maar de keuze ligt niet bij jou. "De persoon met wie het is uitgemaakt heeft het recht om na enkele weken toch nog eens om uitleg te vragen," vindt Sussman. En vrienden blijven of worden na een lange relatie? "Dat kost tijd."

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | hln.be

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden