Dit is het verschil tussen jaloezie bij mannen en vrouwen
De één heeft er weinig last van, de ander wordt regelmatig getergd door jaloezie. Een klassieke hoofdzonde, die bij beide geslachten voorkomt. Maar volgens hoogleraar evolutionaire sociale psychologie Bram Buunk, ligt de oorzaak van jaloezie bij mannen en vrouwen heel verschillend.
Mannen zijn volgens hem vaak jaloers omdat ze bang zijn dat hun partner vreemd gaan. Vrouwen zijn daarentegen vooral bang om hun partner te verliezen. De oorsprong van dit verschil ligt volgens de hoogleraar heel diepgeworteld.
Evolutie
Jaloezie is een gevoel dat door de evolutie verklaard kan worden. “Anders dan veel andere diersoorten, vormen mensen monogame relaties. We stichten een gezin en zorgen samen voor het nageslacht. „Als er een derde in het spel komt, bedreigt dat deze kwetsbare balans en worden we instinctief jaloers, ofwel beschermend”, legt hij uit in het AD. „Als een vrouw overspelig is, kan zij zwanger raken van haar minnaar. Hierdoor loopt de man het risico dat hij zijn eigen genen niet door kan geven.”
Angst om alleen achter te blijven
Jaloezie bij vrouwen draait voornamelijk om de angst dat hun partner verliefd wordt op een ander. Volgens Buunk kan ook dat door de evolutie worden verklaard. “In de prehistorie had een vrouw de steun van een man nodig om samen met haar nakomelingen te kunnen overleven. Het was bedreigend als een man zijn aandacht en middelen aan een andere vrouw besteedde, want dan kon zij wel eens alleen achterblijven.”
Hormonen
Het is niet duidelijk welk geslacht het meest gevoelig is voor jaloezie. Ook karaktereigenschappen spelen volgens de wetenschapper geen duidelijke rol. “Je zou denken dat mensen met een laag zelfbeeld meer last hebben van jaloezie. Maar daar is geen bewijs voor”, zegt Buunk in de Volkskrant. Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt wel dat vrouwen tijdens de vruchtbare periode van hun cyclus ongeveer twee keer zo jaloers als in hun onvruchtbare periode. Vrouwen die de pil slikken zijn bovendien jaloerser dan vrouwen die geen anticonceptie slikken. Volgens het onderzoek komt dit voornamelijk door de hoeveelheid oestrogeen die de vrouwen tijdens het slikken van de pil binnenkrijgen.
Bron| AD, Volkskrant
Beeld| iStock
Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.