null Beeld

Dít herkent iedereen met een vader of moeder in het verzorgingshuis

Natuurlijk ga je het liefst zo vaak mogelijk langs. Want ooit zorgden zij voor jou. En nu is het tijd om voor hén klaar te staan.

En dus ga je graag vaak op bezoek bij je vader of moeder – ook als ze in een speciaal tehuis wonen. Al is het maar om een kop koffie te drinken, wat spulletjes helpen opruimen of een wandeling te maken. Als één van je ouders in een verzorgingshuis woont, of als ze er beiden wonen, dan herken je vast deze punten.

  • Het draait de hele week om eten. Wat staat er nu weer op het menu: kalfslapjes of een slavink? En wordt het bloemkool of spinazie, op zondagavond? Het zijn de dingen die je vader en moeder bezighouden.
  • Al die rollators in de gang: je moet écht even goed kijken van wie nou welke is.
  • Er is altijd reuring in de gezamenlijke ruimte. Rummikub, Scrabble of kaarten: je ouders willen dat je aan alles meedoet als je er bent. En uiteraard wordt er een beetje vals gespeeld hier en daar. Hoort erbij.
  • Iedereen kent je als je binnenkomt. De buurvrouw komt zelfs graag even langs voor wat thee en koekjes als je op visite bent. Lekker bijkletsen.
  • Je ouders zijn trots op hun gebouw. Ze laten je de lift zien, het balkonnetje, de tuin en ja, zelfs de achteringang wordt vol passie geshowd.
  • Ze hebben het altijd úren over de verpleegkundige die ze komt verzorgen. Wat is het toch een leuke meid en o ja, wist je wat ze allemaal doet in haar leven? Is ze niet iets voor jullie zoon? Die zijn een beetje van dezelfde leeftijd, is het niet?

Cijfers

In Nederland zijn er nu zo’n 3,1 miljoen mensen 65-plusser, zo blijkt uit cijfers van het Ouderenfonds. Mannen worden gemiddeld 79,9 jaar oud en vrouwen 83,3 jaar. Nederland telt 2.6 miljoen mantelzorgers, die minimaal acht uur per week én langer dan drie maanden voor een naaste zorgen. Het gaat dan vaak om een ouder of schoonouder. Toch is er ook een droevige keerzijde, van het ouder worden: bijna tienduizend ouderen in een zorginstelling krijgen nooit bezoek.

Theatervoorstelling Hendrik Groen

Als je van boeken houdt is de kans heel groot dat je al van heb gehoord hebt: Hendrik Groen, de bejaarde die via zijn dagboek een tragikomisch inkijkje geeft in zijn leven in een verzorgingstehuis in Amsterdam-Noord. Groen beschrijft zowel zijn avonturen als beslommeringen. Peter de Smet, een 62-jarige inwoner van Amsterdam-Noord, is de schrijver van de bestseller Pogingen iets van het leven te maken - Het geheime dagboek van Hendrik Groen, 83 1/4 jaar dat in 2014 verscheen.

Het was een kleine twee jaar lang niet bekend wie schuilging achter het pseudoniem Hendrik Groen. De reden dat het boek van Hendrik Groen zo veel losmaakte is een combinatie van bijzondere elementen. Zo is er allereerst de humor, waarbij de bewoners soms meer weg lijken te hebben van jonge studenten dan van lusteloze bejaarden. Maar ook is er een kritische blik op hoe we vandaag de dag met ouderen omgaan, iets waar iedereen wel wat in kan herkennen. Het boek is bewerkt tot een theatervoorstelling: Hendrik Groen – Pogingen iets van het leven te maken.

Bijzondere aanpak

Het is nogal een uitdaging om van zo’n succesvol boek een goede theaterversie te maken. Toch is regisseur Gijs de Lange daar absoluut in geslaagd. Hij heeft dan ook voor een bijzondere aanpak gekozen. Zo zien we het verhaal dit keer niet alleen vanuit het perspectief van verteller Hendrik Groen, ook zijn amusante medebewoners komen op het toneel tot leven. Ook wat betreft de cast heeft hij een sterke keuze gemaakt: alle prominente, bejaarde karakters worden namelijk door jonge acteurs gespeeld. Zo kruipt Beau Schneider, bekend van Goede tijden, slechte tijden en SpangaS, in de rol van Hendrik Groen. Plien van Bennekom (bekend van het cabaretduo Plien & Bianca) en Cynthia Abma (speelde in onder meer Goede tijden, slechte Tijden en Moordvrouw) spelen afwisselend de rol van de directrice van het tehuis. Bekijk hieronder een video waarin Beau op bezoek gaat in een verzorgingshuis.

Kaarten kopen

Wil je deze bijzondere voorstelling ook bijwonen? Bekijk de speellijst en bestel je tickets voor Hendrik Groen – Pogingen iets van het leven te maken via Theaterclub van Margriet.nl.

Bron | ouderenfonds.nl

Foto | iStock

Ook interessant om te lezen

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden