Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dít gebeurt er met je lichaam wanneer je nooit seks hebt

Dat we ons beter voelen wanneer we af en toe met elkaar het bed induiken, is vast geen nieuws. Seks is nu eenmaal goed voor lichaam én geest. Maar wat gebeurt er dan met je lichaam wanneer je nooit seks hebt?

1. Je wordt sneller ziek

Seks doet wonderen voor je immuunsysteem. Je lichaam maakt namelijk meer antilichamen aan die infecties bestrijden. Onderzoekers van de Wilkes University in Pennsylvania vergeleken het immuunsysteem van vrouwen die twee keer per week seks hadden met die van vrouwen die nooit spanning tussen de lakens ervaren. En de resultaten waren schokkend: de vrouwen die wél seksueel actief zijn, hadden maar liefst een 33 procent sterker immuunsysteem.

2. Je hersenen gaan erop achteruit

Seks is goed voor de hersenen; het zorgt ervoor dat er nieuwe neuronen in de hippocampus worden aangemaakt, blijkt uit onderzoek van de University of Maryland. De hippocampus is het deel van je hersenen waar het langetermijngeheugen en herinneringen zich bevinden. Door de liefde te bedrijven gaat er meer zuurstof naar dit gedeelte, waardoor er meer neuronen gevormd worden. Dit zijn een soort bouwstenen voor het zenuwstelsel, waardoor je hersenen niet alleen beter functioneren, maar ook beter beschermd zijn door aanvallen als stress. Mensen die regelmatig seks hebben, lopen dan ook minder risico op ziektes als dementie.

3. Mannen krijgen sneller erectieproblemen

Hoe langer je seksueel inactief bent als man, hoe groter de kans is dat er erectiestoornissen gaan optreden wanneer het wél een keer gebeurt. Dit komt met name voor bij oudere mannen, maar ook bij jongere mannen is het mogelijk. Bij die laatste is het dan vaak geen lichamelijk, maar een mentaal probleem. Je kunt het namelijk best spannend vinden om na een lange tijd weer voor het eerst opgewonden te raken.

4. Vrouwen krijgen last van vaginale droogte

Niet alleen mannen kunnen last krijgen van seksuele problemen, ook bij vrouwen kan het na langere tijd lastig zijn om opgewonden te raken. Dit leidt tot vaginale droogte, wat seks lastig en pijnlijk kan maken. Gelukkig is er dan altijd nog glijmiddel als oplossing.

5. Je bent meer gestrest

Seks werkt ontspannend, dus het is niet gek dat mensen die nooit seks hebben iets meer stress ervaren dan mensen die dat wel doen. Gelukkig is dit verschil niet zo groot dat het gevaarlijk wordt.

6. Je loopt meer risico op hart- en vaatziekten

Uit een onderzoek in de American Journal of Cardiology is gebleken dat mannen die twee keer per week seks hebben minder kans lopen op hart- en vaatziektes. Toch kun je deze resultaten met een korreltje zout nemen, omdat dit vooral te maken heeft met de beweging die deze mannen krijgen tijdens de seks. Twee keer per week naar de sportschool gaan verlaagt ook het risico.

Bron | Het Laatste Nieuws, Huffington Post

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine BrouwerGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden