Margriet logo
Déze gewoonten hebben een slechte invloed op je relatie Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Déze gewoonten hebben een slechte invloed op je relatie

Natuurlijk: liegen en bedriegen in een relatie is niet oké. Maar er zijn ook gewoonten die op het eerste gezicht onschuldig lijken en toch een slechte invloed op je relatie kunnen hebben.

Hier moet je op letten volgens deskundigen.

Elkaar niet bedanken voor een klein gebaar

Natuurlijk hoef je je partner niet om élke taak of gebaar te bedanken, maar wat vaker je dankbaarheid tonen kan ook geen kwaad. Dus bedank je partner eens als hij of zij de tafel afruimt, ook als ze dat ‘moeten’ doen. Het zorgt uiteindelijk voor een positievere relatie. “Een goede relatie draait niet om grote gebaren. Het gaat juist om de kleine, alledaagse momenten”, zegt therapeut Nicole Saunders.

Je vraagt nooit naar de hobby’s van je partner

Dat je niet élke interesse met je partner deelt is natuurlijk logisch. Maar dat betekent niet dat je geen interesse hoeft te tonen in de favoriete hobby’s van je partner. Vraag je partner eens wat vaker naar zijn of haar passies, ook als het je diep van binnen niet zoveel scheelt. “Het niet erkennen van de interesses van je partner kan er uiteindelijk voor zorgen dat je partner zich niet geaccepteerd voelt”, aldus relatie- en gezinstherapeut Abigail Makepeace.

Jullie doen alleen maar dingen samen

Samen naar vrienden, samen winkelen, samen sporten. In het begin van een relatie trek je waarschijnlijk het liefst 24/7 samen op. Spreek je na een tijd nog steeds alleen met je partner af en heb je minder aandacht voor vrienden en familie? Dan is het misschien tijd om iets te veranderen. Deze gewoonte legt namelijk veel druk op de relatie. “Jullie doel is dan het onderhouden van de relatie. Want als deze eindigt, is er niets om op terug te vallen”, aldus Saunders. Zorg dat je ook buiten je relatie leuke contacten en hobby’s onderhoudt.

Lees ook:
16 (moeilijke) vragen om te stellen aan je partner voor een betere relatie

Je hebt veel kritiek op je partner

Af en toe klagen is geen probleem, maar voorkom dat je continu kritiek hebt op de karaktereigenschappen van je partner. Zeg niet: ‘Je bent áltijd te laat voor het eten. Waarom ben je nooit eens op tijd?’ maar: ‘Ik vind het vervelend als je te laat bent. Wil je me van tevoren bellen zodat ik het eten kan klaarmaken?’ Het hebben van veel kritiek op je partner heeft een negatieve invloed op zijn of haar zelfvertrouwen en zorgt uiteindelijk voor een emotionele afstand tussen jullie.

Je houdt je niet aan beloftes

Je aan je woord houden – zelfs als het om iets heel kleins gaat – stimuleert jullie vertrouwensband en zorgt ervoor dat je partner zich gewaardeerd voelt. Vind je het moeilijk om afspraken na te komen? Schrijf ze in de agenda of zet een herinnering op je telefoon. En maak geen afspraak of belofte als je niet zeker weet of je ‘m kunt nakomen.

Je kijkt stiekem in de telefoon van je partner

Het checken van je partners telefoon lijkt misschien onschuldig, maar dat is het niet. Het zegt namelijk veel over het gebrek aan vertrouwen binnen de relatie. Bovendien schend je hiermee de privacy van je partner. Voel je de drang om in de telefoon van je geliefde te snuffelen? Ga dan met elkaar in gesprek over de onzekerheden die voor deze nieuwsgierigheid of twijfels zorgen.

Bron | HuffPost
Beeld | Getty Images

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden