Deze geldruzies hebben koppels het vaakst. Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

PREMIUM

Deze geldruzies hebben stellen het meest (en dit kun je eraan doen)

Geld is één van de belangrijkste oorzaken voor ruzie binnen een relatie, zegt relatietherapeut Rianne Roes. Ze legt uit waarover de meeste geldruzies gaan én ze geeft tips om het op te lossen.

Misschien wil je zelf graag gul zijn op een verjaardag, maar houdt je partner liever de hand op de knip. Of andersom. Zulke verschillen kunnen zorgen voor wrijving. Déze ruzies komen volgens Roes het vaakst voorbij als het over geld gaat.

1. Oordelen over andermans uitgaven

Volgens Roes ligt het voor de hand om binnen een relatie je eigen uitgaven te onderschatten en die van je partner te overschatten. “Voor je gevoel geeft de ander altijd meer geld uit. Wat je zelf spendeert, vind je nuttig: als een stel vijftig euro zou krijgen om boodschappen te doen, vinden ze allebei dat ze betere keuzes maken dan hun partner. Wat zij kopen is in hun ogen meer waard is dan wat hun partner ervoor koopt. Soms wordt er dan een oordeel geveld: ‘dat had toch wel goedkoper gekund?’”

2. Groot verschil in inkomen

“Het gezegde luidt: wie betaalt, bepaalt. Dat klinkt misschien cliché en niet meer van deze tijd, maar toch is dit meer aan de orde dan je zou denken,” vertelt Roes. Als er een groot verschil in inkomen is, kan dat problemen opleveren. “Wat nu als jij degene bent die het minste geld ‘inlegt’, maar wel een bank hebt gezien van 3000 euro? Je partner verdient bijvoorbeeld veel meer en vindt deze bank te duur. Het dilemma is dan: ‘mag’ je als partner die weinig geld inbrengt even veel vinden en wensen dat die bank er komt? Dit kan zorgen voor een machtsverschil. Het verschil in financiële inbreng kan de partner met weinig inkomen monddood maken, omdat die soms afhankelijk is van het inkomen van de ander. Hoe kleiner het verschil in inkomen, hoe beter.”

3. Keuzes en waarde toekennen

Soms kun je botsen over het geldbedrag dat je iets waard vindt. Roes: “Jij vindt bijvoorbeeld € 100 voor een bruiloftscadeau een mooi bedrag, terwijl je partner € 25 genoeg vindt. Je kunt dan ruzie krijgen. In de Achterhoek is het bijvoorbeeld gebruikelijk om bij een bruiloft een vast bedrag per persoon per dagdeel cadeau te geven. Het kan dat je partner het daar niet mee eens is, maar een kleiner bedrag zorgt misschien voor scheve gezichten op de bruiloft.”

4. Patronen: zuinig of veel spenderen

Zwaai je makkelijk met je pinpas of bespaar je liever? “Als je zuinig leeft zodat je kunt sparen, maar je partner geeft zonder blikken of blozen geld uit, kan dat voor wrijving zorgen. Ook als het gaat om nuttige uitgaven zoals boodschappen. Je kunt daarin verschillen: ben je iemand die naar de onderste schappen en aanbiedingen kijkt of gooi je van alles in het winkelmandje, zonder veel op de prijs te letten?”

Roes geeft drie tips om geldruzies met je partner te voorkomen of op te lossen:

  • Een goed idee is de zakgeldmethode: daarbij voegen jullie beide inkomens samen en krijg je allebei een bepaald bedrag om vrij uit te geven. Een soort zakgeld dus. Spreek af wat er wel en niet onder valt. Als je € 100 per maand aan een luxe crème wilt uitgeven, is de kans groot dat je partner dat onzin vindt. Met je zakgeld kun je daar zelf prioriteit aan geven.
  • Heb je een meningsverschil over wat je wilt uitgeven aan een bruiloft of verjaardag? Bespreek het en leg uit welke waarde het voor je heeft. Als je € 25 wilt uitgeven en je partner veel meer, kan je partner ervoor kiezen om jouw deel aan te vullen als hij of zij dat belangrijk vindt. Aan de andere kant kun je ook denken: ik doe een keer mijn ogen dicht en we gaan er een superleuke dag van maken.
  • Maak potjes: dan wordt het overzichtelijk waar je samen geld aan uitgeeft. Wat vind je écht belangrijk? Zoek een middenweg. Wil je graag luxe verzorgingsproducten of altijd biologisch eten? Soms zul je keuzes moeten maken, als er geen financiële ruimte is.
Saskia WinkensGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden