null Beeld

Déze dingen hebben invloed op de slagingskans van je relatie

Leeftijdsverschil zegt volgens het CBS veel over de kans dat een relatie slaagt. Het Centraal Bureau voor de Statistiek deed onderzoek onder samenwonende en getrouwde heterostellen. Partners die tien jaar of meer in leeftijd van elkaar verschillen, blijken een stuk vaker uit elkaar te gaan dan koppels die nagenoeg even oud zijn.

De kans op een scheiding is bovendien het grootst wanneer de vrouw ouder is dan de man.

Onstabiele relaties

Het CBS ondervroeg stellen die in 2003 gingen samenwonen of trouwen. Uit de groep die twee jaar in leeftijd scheelde, had 25 procent van de koppels de relatie na twaalf jaar verbroken. Bij koppels van wie de leeftijd vijf tot tien jaar verschilde, was dit aantal al opgelopen tot 30 procent. En bij een leeftijdsverschil van tien jaar of meer was 34,9 procent na twaalf jaar niet meer samen. Relaties waarin de man ouder is dan de vrouw hadden volgens de onderzoekers meer kans van slagen dan andersom. Ook de situatie van stellen die op jonge leeftijd (18 tot 20 jaar) waren gaan samenwonen, bleek weinig stabiel. Slechts 51 procent was na twaalf jaar nog bij elkaar.

Opleiding speelt een rol

Opvallend was ook dat stellen met een hogere opleiding minder vaak gingen scheiden dan minder hooggeschoolde partners. Vijftien jaar geleden was dit nog andersom. Volgens Tanja Traag van het CBS is een mogelijke oorzaak dat hogeropgeleiden al langer vonden dat echtscheiding geen taboe meer was. Lageropgeleiden dachten vijftien jaar geleden mogelijk nog wat traditioneler. Bovendien zou een hoger opleidingsniveau in die tijd bij vrouwen hebben gezorgd voor een grotere (economische) zelfstandigheid na een scheiding. Dat hogeropgeleiden over het algemeen meer verdienen, lijkt nu juist bij te dragen aan de slagingskans van hun relatie. “Ze zoeken sneller ondersteuning wanneer er problemen ontstaan, bijvoorbeeld in de vorm van relatietherapie,” vermoedt Traag.

Gezinssamenstelling

Verder ontdekten de onderzoekers dat ook gezinssamenstelling een belangrijke rol speelt in het slagen van een relatie. Zo bleken ongetrouwde stellen en stellen zonder kinderen vaker uit elkaar te gaan. Ook relaties waarin een van de partners kinderen heeft uit een eerder huwelijk lopen sneller spaak. Ten slotte lopen partners met een verschillende etnische achtergrond op basis van deze cijfers meer risico om te scheiden.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bronnen| CBS, de Volkskrant

Beeld| iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden