Déze 6 feiten over Vaderdag kende je waarschijnlijk nog niet
Het is vandaag weer Vaderdag! Hoewel we het ieder jaar traditie getrouw vieren, weten we eigenlijk heel weinig over de speciale dag voor onze vaders. Daarom hebben wij de 6 leukste feiten over Vaderdag voor je opgesomd.
Wist jij al hoe de oudste vader ter wereld is? Of het meest gegeven cadeau?
1. Vaderdag is bedacht tijdens Moederdag
Op Moederdag, in 1909, kwam Sanora Smart Dodd op het idee om ook een speciale dag voor haar vader te organiseren. Ze wilde hem met een feestdag bedanken voor alles. Haar moeder was namelijk overleden en haar vader, een Amerikaanse burgeroorlogveteraan, voedde haar alleen op.
Met Vaderdag wilde ze daarbij ook een statement maken dat vaders meer moesten helpen met de opvoeding en het dus niet alleen een vrouwentaak was. Mooi gebaar, niet?
2. De oudste vader ter wereld
De oudste vader ter wereld is Ramjit Raghav uit Noord-India. Hij werd voor het eerst vader van een zoon toen hij 94 (!) jaar was. Dit was in 2010. Hij had daarna de smaak goed te pakken, want in 2012 werd hij weer vader. Nogmaals van een zoon. Zijn vrouw, Shakuntala Devi, is een stuk jonger. Zij was namelijk 52 toen ze haar eerste kind kreeg.
3. Een kaart voor je pa
Volgens HallMark, het bekende kaartenmerk, is Vaderdag de drie na grootste feestdag voor het verzenden van een kaart in de Verenigde Staten. Op Vaderdag worden 93 miljoen kaarten verkocht, na Moederdag (141 miljoen), Valentijnsdag (151 miljoen) en Kerst (1,6 miljard).
Van alle kaartjes voor Vaderdag was 25 procent een grappige kaart. Leuk om te weten: 50 procent van alle kaarten zijn gekocht voor vaders. De overige kaarten waren bestemd voor echtgenotes, opa's, zoons en broers.
4. Het meest gegeven cadeau
Voor je vader (of mannen in het algemeen) is het verzinnen van cadeaus altijd een grote ramp. Wat vindt hij leuk? Misschien leuk om te weten, maar het meest gegeven cadeau is een stropdas en aftershave. Ben jij hier ook schuldig aan?
5. Omzet op Vaderdag
Nu we het meest gekochte cadeau weten, ben je vast ook wel benieuwd naar hoeveel er omgezet wordt. Per jaar wordt er wereldwijd 13,3 miljard euro uitgegeven aan een Vaderdagcadeau. Dat zijn een hoop stropdassen...
6. Wanneer vieren andere landen Vaderdag?
Vaderdag wordt niet altijd op de derde zondag van de maand juni gevierd. Zo viert België het op de tweede zondag van juni en is het in Spanje al op 19 maart. De reden hiervoor is omdat dan de sterfdag van Sint-Jozef is, de vader van Jezus. In Duitsland vieren ze de dag traditioneel getrouw met speciale wandeltochten en veel liters bier. En in Thailand vieren ze het op 5 december. Dit vieren ze daar door zich uitbundig in roze te kleden en vaders, grootvaders en overgrootvaders te verwennen met bloemen en cadeautjes.
Beeld | iStock
v