null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

De pil heeft veel meer invloed op je partnerkeuze dan je denkt…

Ben jij helemaal gelukkig met je wederhelft? Het echte antwoord op die vraag zou weleens af kunnen hangen van het gebruik van je anticonceptie... De pil zou namelijk sterke invloed hebben op onze partnerkeuze.

Feromonen bepalen mede of je iemand seksueel aantrekkelijk vindt. Maar uit recent onderzoek blijkt dat het gebruik van de pil je feromonen flink in de war kan brengen. Vrouwen die aan de pil waren toen ze hun partner leerden kennen zouden, wanneer zij met de pil stoppen, ineens heel anders over hun partner kunnen gaan denken. Uhm?

Vrouwen met én zonder pil

In het onderzoek, dat verscheen in het Evolutionary Psychological Science magazine, werden drie groepen vrouwen met elkaar vergeleken:

  1. De eerste groep bestond uit vrouwen die de pil al slikten toen ze hun partner leerden kennen. Gedurende hun relatie stopten zij met de pil.
  2. De tweede groep bestond ook uit vrouwen die de pil al slikten toen ze hun wederhelft ontmoetten. Zij zijn het anticonceptiemiddel blijven gebruiken en slikken de pil dus nog steeds.
  3. De laatste groep die onderzocht werd bestond uit vrouwen die géén anticonceptie slikten toen ze hun partner tegenkwamen.

Partnerkeuze op basis van immuunsysteem

Wat bleek? De vrouwen uit de eerste groep waren tijdens hun eisprong veel gevoeliger voor foto’s van aantrekkelijke mannen, dan de andere vrouwen. Gurit Birnbaum, professor aan de Baruch Ivcher School of Psychology in Israël legt het uit. “Vrouwen die geen hormonale anticonceptie gebruiken, worden van nature aangetrokken door de lichaamsgeur van mannen die een ander immuunsysteem hebben dan zijzelf. Dit zou in theorie namelijk beter zijn voor het nageslacht. Zeker tijdens de meest vruchtbare periode van hun cyclus, voelen vrouwen zich daardoor seksueel aangetrokken tot mannen met een ander immuunsysteem.

Minder vatbaar voor geur

Hormonale anticonceptie zorgt ervoor dat de natuurlijke eisprong wordt onderdrukt. Daardoor zijn vrouwen die aan de pil zijn op dat moment ook minder ' vatbaar' voor lichaamsgeur. Vrouwen die dus al aan de pil waren toen ze hun partner leerden kennen, lopen een grotere kans dat de tevredenheid over hun relatie (lees: tevredenheid over de lichaamsgeur van hun partner) verandert op het moment dat ze met de pil stoppen.

Bron| The Guardian

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden