Bijzonder: We blijken (onbewust) vaker te vallen op mensen met een sterk immuunsysteem Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Bijzonder: We blijken (onbewust) vaker te vallen op mensen met een sterk immuunsysteem

Een recente studie toont een opmerkelijk onderzoeksresultaat. Wanneer we op zoek zijn naar een partner, blijken we onbewust sneller te vallen voor iemand met een sterk immuunsysteem.

Het onderzoek werd uitgevoerd door de Texas Christian Universiteit in Fort Worth.

Goed stel genen

Natuurlijk wil je het liefst settelen met iemand van wie je zéker weet dat deze heel oud zal worden, en dat ook heel gezond zal doen. In de toekomst kijken kunnen we echter niet, en dus gaan we toch gewoon op ons gevoel af wanneer we op zoek zijn naar een partner. Maar onbewust blijken we toch een neus te hebben voor personen met een sterk stel genen.

Onderzoek

Om dit te onderzoeken werden er van 159 mannen en vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 20 jaar foto's gemaakt. Allemaal droegen ze geen make-up of sieraden en neutrale kleding, om een zo neutraal mogelijk beeld vast te leggen. Vervolgens werd er aan 492 mannen en vrouwen van 25 jaar gevraagd de gefotografeerde mensen te rangschikken op mate van aantrekkelijkheid.

Sterk immuunsysteem

En wat bleek? De mensen op de foto's die als meest aantrekkelijk werden gevonden door de meerderheid, bleken een zeer sterk immuunsysteem te hebben. Bij deze mensen werd er namelijk een lagere aantallen neutrofielen aangetroffen. Dit is een type witte bloedcel dat essentieel is voor fagocytose (de vernietiging van ziekteverwekkers of andere schadelijke stoffen die het lichaam zijn binnen gekomen door middel van insluiting), wat suggereert dat hun witte bloedcellen en daarmee hun immuunsysteem erg sterk waren.

Verklaring

Hoofdonderzoeker Summer Mengelkoch legt aan Newscientist uit: “De theoretische grondgedachte is dat er in de loop van de evolutie iets moet zijn dat consequent is beloond in onze partnerkeuze, en dat we deze specifieke eigenschappen aantrekkelijk vinden.”

Uiterlijk versus genetische eigenschappen

Ze legt uit dat we onbewust op allerlei dingen letten. “Dit geldt minder voor het uiterlijk en meer voor de genetische eigenschappen van mensen, inclusief hun immuunfunctie en het vermogen om die goede immuunfunctie door te geven aan hun kinderen”, aldus Mengelkoch.

Bron | Newscientist

Anne-Flore MullerGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden