Bewezen: zo kun je meten of je partner écht verliefd op je is
Wil jij weten of je partner echt verliefd op je is? Of heb je binnenkort een date en wil je weten of hij of zij jou echt ziet zitten? Lang werd gedacht dat je de slagingskans van een nieuwe liefde kunt aflezen aan lichaamstaal. Maar volgens gedragswetenschappers Mariska Kret zijn er andere lichamelijke kenmerken die aantonen dat twee mensen echt verliefd op elkaar zijn.
De beste maatstaaf om te meten of hij of zij je écht ziet zitten is de mate waarin jouw hartslag gelijk loopt met die van je partner. Ook andere interne lichaamsfuncties, zoals zweten, lopen vaker synchroon bij geslaagde koppels, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Leiden.
Een meetbare ‘vonk’
De Leidse wetenschappers wilden weten of ze tijdens een experiment, aan het lichaam konden meten of ‘de vonk’ tussen twee potentiële liefdespartners overspringt. Op een festival werden daarom 140 mannen en vrouwen in een speciale onderzoeksruimte uitgenodigd om één op één kennis met elkaar te maken. De deelnemers mochten twee minuten lang alleen naar elkaar kijken en daarna twee minuten met elkaar praten.
Lees ook:
Hangt er liefde in de lucht? Dít is wat zorgt voor die vlinders in je buik
Speeddate
Gedurende de speeddate werd via speciale apparatuur de hartslag en huidgeleiding (de mate waarin je zweet) gemeten. Ook alle lichaamsbewegingen werden geregistreerd en kregen ze speciale brillen op waarmee de richting van hun blik werd gemeten. Na afloop werd aan de proefpersonen gevraagd een aantal vragen te beantwoorden over hun ontmoeting. Zouden ze bijvoorbeeld op een echte date willen met de ander? En zou de ander dat ook willen?
Opvallende resultaten
Wat bleek? Er werd geen verband aangetoond tussen lichaamstaal en de geslaagde dates. De koppels imiteerden elkaars gedrag soms wel, maar dat betekende niet altijd dat ze elkaar leuk vonden. Toch ontdekten de onderzoekers wel een ander verband. Hoe groter de aantrekkingskracht tussen twee mensen tijdens het gesprek was, hoe meer de hartslag en huidgeleiding met elkaar gelijk liep. Een bijzonder verschijnsel zegt promovendus Eliska Prochazkova. “Over het algemeen hebben mensen geen controle over zulke fysiologische functies. We kunnen het hart van de ander niet waarnemen. Maar vaak kan onze fysiologie wel ons onderbewustzijn beïnvloeden.”
Lees ook:
Weer verliefd op je partner worden? Stel elkaar déze 36 vragen
Bron| The New Scientist
Beeld| iStock