null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Bewezen: mensen die hun bed opmaken hebben meer seks en zijn gelukkiger

Een simpel huishoudelijk klusje, dat sommigen maar al te graag 'vergeten': het bed opmaken. Maar ho, het heeft veel voordelen. Zélfs voor je seksleven.

Je bed opmaken resulteert niet alleen in een instagramwaardig aangezicht van je slaapkamer, maar ook in een goed seksleven, blijkt uit een enquête.

Ochtendmensen

De enquête werd uitgevoerd onder tweeduizend Amerikanen door Sleepopolis, de Amerikaanse versie van de consumentenbond, maar dan specifiek gericht op matrassen en kussens. Uit het onderzoek blijkt dat het tot verrassend goede resultaten leidt wanneer je iedere ochtend je dekbed rechttrekt en je kussens opschudt.

Zo concludeerde Sleepopolis dat mensen die ’s ochtends hun bed opmaken, ’s nachts beter slapen én beter kunnen opstaan zonder wekker. Het zijn vaak rasechte ochtendmensen die meestal in de gezondheids- of technologische sector werken. Fervente bedopmakers houden verder van jazzmuziek, romantische films en avontuurlijke activiteiten. Ze zijn zelfverzekerd, sociaal, maar ook een beetje veeleisend. En, het allerbeste nieuws: fanatieke bedopmakers hebben vaker seks dan degenen die hun dekbed verfrommeld op het matras laten liggen. Gemiddeld zo'n drie keer per week.

Bed opmaken en seksleven

Nu kun je prima seks hebben in zowel een strak opgemaakt bed of tussen rimpelige lakens. Waarom de eerste optie je seksleven een boost kan geven? Katie Ziskind, een Amerikaanse huwelijks- en familietherapeut, verklaart dat glashelder tegenover Elite Daily: "Onze leefruimte is een weerspiegeling van onze mentale toestand. Een opgemaakt bed laat zien dat je helder van geest bent. Je brein houdt van routines. Door 's ochtends je bed op te maken, sluit je al je gedachten na een droom, seks of gesprekken af om ruimte te maken voor een nieuwe start, een positieve dag." En wie met een goed gevoel het bed induikt, gaat ook heerlijk ontspannen een vrijpartij in – en dat komt je seksleven ten goede. Kijk, van zulke vicieuze cirkels worden we blij!

Niet-opmakers

Hoe zit het dan met mensen die niet meer omkijken naar hun bed, zodra ze het hebben verlaten? Dat type zou eerder een nachtmens zijn die ’s ochtends veel moeite heeft met opstaan en vaak snoozed. De bedverwaarlozer houdt van comedyfilms, is nieuwsgierig, sarcastisch, verlegen en humeurig. En ze hebben dus minder seks dan de mensen die wél even hun lakens rechttrekken in de ochtend: gemiddeld zo'n twee keer per week, volgens het onderzoek.

En ze maakten nog lang en gelukkig hun bed op

Het is niet de eerste keer dat het effect van je bed opmaken zo wordt bejubeld. In 2012 hield Psychology Today een soortgelijke enquête onder 68.000 mensen. Daarin gaf 27 procent van de respondenten aan het bed elke dag op te maken. Maar liefst 71 procent van deze 'bedopmakers' noemde zichzelf gelukkig. Daar stond tegenover dat 62 procent van de mensen die hun bed níet dagelijks opmaakten, aangaf zich regelmatig óngelukkig te voelen. Wij weten wel wat ons nieuwe favoriete huishoudelijke klusje is – én dat van onze partner.

Bron | Elite Daily

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden