null Beeld

Bewezen: kerst vieren met je schoonfamilie is slecht voor je darmen

Geen zin om dit jaar kerst te vieren met je schoonfamilie? Dan hebben wij het perfecte excuus voor je gevonden: mensen die kerst vieren met hun schoonfamilie, krijgen daar namelijk stress van.

Dat is te zien aan hun darmflora, zo stellen onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum en de Vrije Universiteit Amsterdam.

Kerst vieren met schoonfamilie

Het onderzoek begon als een gein­tje, maar leidde tot een publicatie in het wetenschappelijke magazine Humane Microbiome Journal. “Twee jaar geleden opperde mijn collega Kristien Bouter dat het leuk zou zijn om de rol van schoonouders mee te nemen in een studie, omdat kerstbezoek erom bekend staat stress te veroorzaken,” zo vertelt promovendus Nicolien de Clercq.

Lees ook: op vakantie met je schoonfamilie? Zó houd je het leuk

Proefpersonen

Er waren uiteindelijk 24 collega’s die als proefpersonen wilden fungeren. Ze leverden vóór de kerst een potje met poep in en op derde kerstdag opnieuw.Het ging om twee groepen: collega’s die kerst vieren met hun schoonfamilie en collega’s die de familie van hun partner niet zagen.

Bepaalde bacteriën

En wat bleek? Er was een opvallend verschil te zien in de darmbacteriën van beide groepen. “Bij mensen die bij schoonouders waren geweest, zagen we een daling van een bepaalde soort bacterie, de ruminococcus, in de darmen. Het vermoeden bestaat dat deze bacteriesoort tegen depressies beschermt,” zo vertelt de Clercq.

Neerslachtigheid

Bij muizen is al eerder aangetoond dat een laag aandeel van de bacteriesoort samengaat met neerslachtigheid. Mocht je je dus vaak een beetje depri voelen na een bezoekje aan je schoonouders, dan weet je voortaan waar dit aan ligt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Parool

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden