null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Ben je gelukkig in je relatie? Volgens wetenschappers ligt het hieraan…

Een gelukkige relatie hangt af van verschillende factoren. Liggen jij en je partner op één lijn? Hebben jullie dezelfde interesses? Kunnen jullie samen lachen? Toch is er volgens wetenschappers één ding dat er met kop en schouders bovenuit steekt als het gaat om het bepalen van liefdesgeluk.

Een onderzoeksteam van de universiteit van Chicago heeft ontdekt dat de manier waarop partners omgaan met elkaars 'goede nieuws' het geluk in de relatie bepaalt. Heeft je partner promotie gemaakt op het werk of heeft-ie een ander doel behaalt? Vier dat dan vooral sámen; het zal jullie dichter bij elkaar brengen en de kans vergroten dat jullie samen oud worden, blijkt uit het onderzoek. Bijna elk stel dat meedeed aan het onderzoek en uit elkaar was gegaan, gaf aan dat de reactie van de ander op goed nieuws vaak 'koel en onverschillig' was.

Vertrouwen en veiligheid

Een ander onderzoek bevestigt de bevindingen. Uit een studie blijkt dat het liefdesgeluk in een relatie van langdurig getrouwde vrouwen samenhangt met hun hersenactiviteit als reactie op positiviteit vanuit hun partner. Zo zou er bij de gelukkige proefpersonen meer hersenactiviteit te zien zijn in de gebieden waar veel spiegelneuronen zouden zitten. Deze neuronen zijn belangrijk als het aankomt op empathie en werden dus versterkt wanneer de deelnemers naar hun echtgenoten keken met wie zij een fijn huwelijk hadden. Dit werd nog eens versterkt wanneer hun mannen een positieve emotie lieten zien.

Volgens de onderzoekers hangt een positieve benadering en blij zijn voor de ander samen met een sterker gevoel van vertrouwen en veiligheid. Bereikt je partner binnenkort dus een mijlpaal, dan weet je wat je te doen staat!

Bron | womenshealthmag.nl

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook leuk om te lezen

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden