null Beeld

Begraven of gecremeerd worden? 71% weet niet wat partner wil

Het is misschien niet iets waar je graag aan wilt denken, maar belangrijk is het wel: de uitvaart van jou of je partner. Maar liefst 71% van de Nederlanders weet niet of zijn partner begraven of gecremeerd wil worden, blijkt uit onderzoek. Daardoor is de kans groot dat bij plotseling overlijden niet de gewenste uitvaart wordt geregeld.

Dertigers zijn het meest onwetend op dit gebied. Maar liefst 80% van de ondervraagden in de leeftijdsgroep 30 - 40 jaar gaf aan niet te weten of zijn of haar partner begraven of gecremeerd wil worden, zo blijkt uit onderzoek van uitvaartverzekeringwijzer.net onder 1.500 deelnemers.

Ook in de leeftijdscategorie 60 - 70 jaar zegt meer dan de helft van de Nederlanders niet te weten of zijn of haar partner gecremeerd of begraven wil worden. Dat terwijl deze leeftijdsgroep toch vaker in aanraking komt met een uitvaart, zegt Leon Schouten. Hij is initiatiefnemer van uitvaartverzekeringwijzer.net, een online informatiecentrum op het gebied van uitvaartverzekeringen.

'Heel erg'

Uit het onderzoek blijkt ook dat 87% van alle ondervraagden het 'heel erg' vindt als ze zouden worden gecremeerd terwijl ze begraven hadden willen worden – of andersom. We vinden het dus heel vervelend als we niet de uitvaart krijgen die we voor ogen hebben, maar praten er desondanks weinig over.

'Lastig onderwerp'

Dat onze uitvaartwensen niet of nauwelijks bekend zijn bij onze partner of goede vrienden – 83% van alle ondervraagden weet niet of hun beste vriend begraven of juist gecremeerd wil worden – komt volgens Schouten doordat dit onderwerp simpelweg te weinig aan bod komt. “Het is bijzonder dat mensen zo weinig weten over de wensen van hun partner ten aanzien van een begrafenis of crematie. Het lijkt nog steeds wel een soort taboe om hierover te praten. Mensen gaan het onderwerp liever uit de weg. Uit de reactie van onze vraag hierover blijkt dat 65% liever niet over zijn eigen of elkaars uitvaart wil praten, omdat ze het een lastig onderwerp vinden," aldus Schouten.

Praat erover en leg je wensen vast

Uit dit alles blijkt maar weer hoe belangrijk het is om het onderwerp 'uitvaart' bespreekbaar te maken. Laat je partner weten wat je voor ogen hebt en leg dit ook vast. Bij de meeste aanbieders van uitvaartverzekeringen kan dat tegenwoordig online. Zoals in dit digitale Wensboek van verzekeraar Dela, waarvan je kosteloos gebruik kunt maken. Overigens hoef je hiervoor niet bij hen verzekerd te zijn. Verzekerden bij Yarden kunnen ook online hun wensen vastleggen. Bij Monuta kun je je wensen kosteloos online of op papier vastleggen, ongeacht of je via hen bent verzekerd. Informeer ook bij je eigen verzekeraar naar de mogelijkheden.

Bronnen | uitvaartverzekeringwijzer.net, dela,nl, yarden.nl, monuta.nl

Foto | iStock

Ook interessant om te lezen

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden