null Beeld

Aan het shirt van je partner ruiken is dé oplossing voor een slechte nachtrust

Slaap jij lekkerder als je partner naast je ligt? Dat komt omdat je die persoon ruikt. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat de geur van je partner je makkelijker in slaap helpt, en zorgt voor een betere nachtrust. En daarvoor hoeft die partner niet eens echt bij je in bed te liggen: alleen aan zijn of haar shirt ruiken is voldoende om jouw sneller naar dromenland te sturen.

Eén voordeel: dan heb je in ieder geval geen last van gesnurk naast je.

Twee t-shirts

Tijdens het onderzoek sliepen de deelnemers twee nachtenlang met twee verschillende t-shirts die gebruikt werden als kussensloop. Elke deelnemer kreeg één shirt wat hun partner 24 uur lang gedragen had, en één die schoon was óf gedragen was door een vreemde. De shirts zagen er identiek uit en de deelnemers wisten het verschil tussen de twee shirts niet. Ze werden gevraagd twee nachten achter elkaar met één van de shirts te slapen. Elke ochtend moesten ze een vragenlijst invullen met hoe ze geslapen hadden. Ook kregen ze een speciaal horloge om dat de kwaliteit van slaap kon analyseren.

Lees ook: Met je partner in één bed slapen is niet altijd een goed idee

Lekkerder geslapen

De nacht waarop de deelnemers onbewust sliepen met het shirt dat hun geliefde gedragen had, sliepen ze een stuk beter dan de nacht waarop ze in bed lagen met een schoon shirt, of één die gedragen was door een vreemde. Gemiddeld hadden ze meer dan twee procent beter geslapen dan tijdens de andere nacht. Dat is ongeveer net zo veel als de verandering tussen het wel of niet nemen van melatonine, een slaaphormoon dat veel geslikt wordt door mensen met slaapproblemen.

Ook lichamelijke bewijzen

Ook de horloges die slaap analyseren, lieten zien dat de deelnemers een betere nachtrust gehad hadden toen ze met het shirt van hun partner sliepen. Dus we dénken niet alleen dat we lekkerder slapen met iemand naast ons, ook fysiek gezien is dat echt zo. Wanneer je de geur van je partner ruikt slaap je sneller, dieper en draai je een stuk minder. Zelfs als je in slaap gevallen bent kun je onbewust je lover dus nog steeds ruiken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Science Daily

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden