null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

8 tips om nieuwe vrienden te maken als volwassene

Vriendschappen zijn goed voor je geestelijke én lichamelijke gezondheid, blijkt uit verschillende studies. Maar maak je nog nieuwe vrienden als je de dertig, veertig of vijftig voorbij bent? Of wordt het dan steeds lastiger?

Wij hebben een aantal tips voor je. Want vooral nu is eenzaamheid een groot probleem: niet alleen onder ouderen, maar ook onder (jong)volwassenen.

Krimpende sociale kring

Een onderzoek van het Max Planck Instituut in Berlijn toont aan dat vriendschappen vooral ontstaan in de eerste 25 jaar van ons leven. Na die leeftijd krimpt de sociale kring bij de meeste mensen alleen maar. Dat is op zich niet vreemd: doordat je leven verandert en meer volgens vaste vormen en patronen verloopt, dienen zich over het algemeen minder momenten aan waarop je mensen ontmoet die je nog niet kent. Hoe kun je dan toch nieuwe vrienden maken als volwassene? Déze tips helpen je op weg.

1. Wees niet bang de eerste stap te zetten

Kom je iemand tegen met wie je een klik voelt, wees dan niet bang om op hem of haar af te stappen. Stel gewoon voor om samen een keer een kopje koffie of een wijntje te drinken. Ben je bang voor afwijzing, denk je dat die ander al genoeg vrienden heeft of vrees je dat zo’n vraag raar overkomt? Bedenk dan dat andere mensen óók vaak onzeker zijn. Bovendien is het alleen maar een leuk compliment voor iemand dat jij hem of haar aardig vindt en beter wilt leren kennen. Daarom is de kans groot dat mensen positief reageren.

2. Kijk eens om je heen

In plaats van meteen op pad te gaan in de hoop nieuwe mensen te ontmoeten, kun je het ook eerst in je eigen omgeving zoeken. “Vaak lopen we mogelijke vriendschappen mis uit zelfingenomenheid, luiheid of angst voor afwijzing,” zegt de Britse relatietherapeute Barbara Bloomfield. Er zijn waarschijnlijk genoeg mensen om je heen die het ook leuk zouden vinden om nieuwe contacten te krijgen. Bel eens aan bij je buren, of vraag een collega of hij of zij zin heeft om na het werk iets te gaan drinken. “Maak gebruik van de relaties die je al hebt. Zo kun je op een makkelijke en vaak verrassend leuke manier nieuwe vrienden maken als volwassene,” legt Bloomfield uit.

3. Toon interesse

Met veel mensen praat je alleen over koetjes en kalfjes. Dan vraag je: ‘Hoe was je weekend?’ bij de koffieautomaat op het werk. Of je bespreekt met je buurvrouw de aankomende vakantie. Maar wil je iemand écht leren kennen, dan helpt het om oprechte interesse te tonen. Vraag naar zijn of haar hobby’s, toekomstplannen of favoriete boeken en films. Wanneer je actief luistert en veel vragen stelt, voelt je gesprekspartner zich gehoord én zul je veel sneller een interessant gesprek met elkaar hebben.

4. Praat over jezelf

Het helpt niet alleen om interesse in de ander te tonen, het is ook belangrijk om zélf persoonlijke dingen te vertellen. Volgens relatietherapeute Bloomfield voelen mensen zich sneller verbonden met iemand wanneer ze iets persoonlijks over diegene weten. Kijk alleen wel uit dat je niet meteen je ‘emotionele diarree’ uitstort over iemand die je net in het bushokje hebt ontmoet. Dat kan juist afschrikken.

5. Wees open-minded

Vaak besluit je al op het eerste gezicht of je wel of niet met iemand bevriend wilt zijn. Heeft iemand andere interesses, een andere leeftijd of achtergrond? Dan denken we al snel dat die persoon niet bij ons past. Maar dat is zonde, volgens Bloomfield: “Mensen met wie je op het eerste zicht weinig gemeen hebt, kunnen voor een fris perspectief zorgen. Je komt hierdoor op nieuwe plekken of leert andere mensen kennen met wie het misschien juist goed blijkt te klikken.”

6. Verwacht geen magische klik

Het fenomeen 'liefde op het eerste gezicht' is een beetje achterhaald, ook voor vriendschappen. Met veel mensen zul je niet meteen een geweldige klik voelen. Met veel mensen groeit een vriendschap langzaam en ontstaat deze door gedeelde ervaringen. Uit onderzoek blijkt dat het tussen de veertig en zestig uur duurt om iemand als ‘gewone’ vriend(in) te gaan zien. Goede vrienden word je pas na tachtig tot honderd uur, en beste vrienden na meer dan tweehonderd uur.

7. Zoek in je bestaande cirkels

Onze sociale contacten bevinden zich in drie cirkels: de eerste cirkel bestaat uit mensen met wie je de meest hechte relatie hebt, zoals je familie, partner, kinderen en beste vriend(innen). In de tweede cirkel zitten al je andere vrienden, waarmee je regelmatig wat leuks doet of waar je je verhaal bij kwijt kunt. In de derde cirkel zitten al je kennissen. Collega's, clubgenoten, sportmaatjes, en vriendschappen die je uit het oog bent verloren. In deze derde cirkel zitten vaak mensen waarmee je potentieel vriendschappen kunt sluiten: nodig ze eens uit voor een drankje!

8. Sociaal zijn kun je leren

Als je écht moeite hebt met op mensen afstappen, kun je natuurlijk ook een workshop of cursus volgen waarin je contact leert leggen. Hier krijg je tips en opdrachten van experts die je helpen uit je schulp te komen. Want sociaal doen is ook een gevalletje fake it 'til you make it: vanbinnen vind je het misschien doodeng, maar vanbuiten vinden mensen je alleen maar heel stoer als je op ze af durft te stappen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Het laatste nieuws

Beeld | iStock

Voel jij je wel eens eenzaam? De Margriet belbuddy's staan voor je klaar!

Eenzaamheid is niet alleen een groot probleem onder ouderen, maar ook onder jongvolwassenen. Daarom heeft Margriet het initiatief Margriet Belbuddy's in het leven geroepen: Margriet-vrijwilligers bieden een luisterend oor aan iedereen die wel een praatje kan gebruiken. Van maandag t/m vrijdag van 18.30 tot 22.00 zitten onze Margriet Belbuddy's voor je klaar via 088 076 77 00. Kijk voor meer informatie op Margriet.nl/belbuddys.

Quirine BrouwerGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden