null Beeld

7 signalen dat je partner misschien emotioneel vreemdgaat

Als je merkt dat je partner wat afstand neemt, hoeft dat natuurlijk niet meteen het ergste te betekenen. Maar hoe weet je of jullie gewoon een relatiedipje hebben of dat hij gevoelens voor een collega of 'gewone' vriendin heeft gekregen? Dit zijn zeven waarschuwingssignalen dat je partner misschien een 'emotionele' affaire heeft.

Het lastige van emotioneel vreemdgaan is dat je niet altijd duidelijk kunt zien of een vriendschap tot iets meer is uitgegroeid. Vaak gaat zoiets geleidelijk. Zegt je onderbuikgevoel dat er iets mis is? Let dan op deze zeven signalen, adviseren relatiedeskundigen op Women's Health. Als je er meerdere herkent, is het volgens hen verstandig om je vermoedens te uiten en je grenzen aan te geven.

1. Jullie hebben veel meer seks, of juist veel minder

Als iemand gevoelens heeft voor een ander, maar daar (nog) geen seks mee heeft, dan kan de hoeveelheid seks in de eigen relatie juist toenemen. "De passie die hij voelt voor de ander wordt uitgeleefd in jullie eigen relatie," vertelt psychotherapeut Ginnie Love (inderdaad: what's in a name). Maar natuurlijk is iedere man verschillend. Sommige mannen hebben juist veel minder behoefte aan seks met hun eigen partner als zij zich - op dat moment - meer emotioneel verbonden voelen met een ander.

2. Hij is afstandelijker en deelt minder met je

Als je partner aandacht en emotionele steun krijgt van een ander, dan zal hij minder behoefte hebben om je te vertellen wat hem bezighoudt. Dit kan er uiteindelijk toe leiden dat hij ook lichamelijk afstand neemt. "Wanneer hij tijd met een ander doorbrengt die hij voorheen met jou doorbracht (bijvoorbeeld om te praten, red.), dan is dat een direct waarschuwingssignaal waar jullie aan moeten werken," aldus doctor Love.

3. Zijn houding ten opzichte van jou is veranderd

Behalve afstand nemen, kan hij steeds meer kritiek hebben op de manier waarop je dingen doet en het zelf ineens beter weten. Bijvoorbeeld bijdehante opmerkingen maken over je kookkunsten of zeggen dat je een slechte smaak hebt qua films of boeken, terwijl die dingen hem voorheen nooit stoorden. Volgens Love kan dit erop duiden dat hij je zit te vergelijken met de ander en erover fantaseert hoe het zou zijn om met diegene te leven. Als je partner het - al dan niet onbewust - als een soort wedstrijd begint te zien, bevindt jullie relatie zich op 'gevaarlijk terrein', waarschuwt de relatie-expert.

4. Zijn internet- en telefoongedrag is veranderd

Als je partner normaal weinig op Whatsapp zit en nu ineens opvallend vaak naar zijn beeldscherm zit te turen, dan kan dat erop wijzen dat er meer aan de hand is. Zeker als hij niet ingaat op je vraag met wie hij allemaal zit te appen, of hier vaag over doet. "Ergens weet hij wel dat wat hij doet niet helemaal in de haak is en het niet raar is dat je je zorgen maakt," vertelt psychiater Gail Saltz. "Daarom ontwijkt hij je vragen en houdt hij het vaag, omdat hij denkt: wat niet weet, wat niet deert."

5. Hij praat veel over haar

"We hebben het wel eens over bepaalde vrienden, maar als je partner het constant over één persoon heeft, is dat toch wat ongepast. Love noemt het zelfs 'respectloos'. Voordeel is dat je hem hierop kunt wijzen. Let dan goed op zijn reactie, adviseert de relatiedeskundige. Als hij erg defensief doet, blijft herhalen dat 'ze' gewoon vrienden zijn of overdreven zijn best doet om jou hem te doen laten geloven, kan het tijd zijn om eens een goed gesprek te voeren over waar zijn loyaliteit écht ligt.

6. Hij komt ineens met nieuwe argumenten op de proppen

Komt hij tijdens een discussie ineens met nieuwe en verrassende argumenten op de proppen over iets waar jullie vaker ruzie over hebben? Dan kan dit volgens Saltz betekenen dat hij met haar over jullie relatieperikelen heeft gesproken en haar argumenten nu gebruikt. "Het kan zijn dat zij die dingen tegen hem heeft gezegd toen ze erover spraken." Als ze met goede argumenten op de proppen kwam, kunnen jullie er misschien van profiteren. Maar wees op je hoede...

7. Je begint je het vijfde wiel aan de wagen te voelen

Stel, jullie zijn op een feestje en zijn vriendin komt ineens opdagen. Als hij jou meteen alleen laat om haar rond te leiden of van een drankje te voorzien, is dat volgens relatiedeskundige Jane Greer 'de grote rode vlag'. "Als je het gevoel hebt dat je niet meer zijn nummer één bent, en hij belangrijke dingen niet eerst met jou deelt, dan kan er iets mis zijn met de basis," waarschuwt Greer.

'De emotionele affaire moet eerst worden beëindigd'

Herken je meerdere signalen en kom je maar niet van dat onderbuikgevoel af? Maak je zorgen dan zo snel mogelijk bespreekbaar, adviseren de experts. "Begin erover door te zeggen dat je het gevoel hebt dat je partner afstandelijker doet en dat dit te maken heeft met de band die hij met de ander heeft ontwikkeld," zegt Saltz. "Zeg eerlijk dat je wilt werken aan jullie relatie en over jullie pijnpunten wilt praten - maar éérst moet de emotionele affaire worden beëindigd." Dat je je gevoelens en zorgen uit, betekent volgens de expert ook niet dat je iemand terechtwijst - het betekent dat je waarde hecht aan jullie relatie en bereid bent ervoor te knokken.

Heeft jullie relatie het overleefd? Dit zijn 10 tekenen dat jij en je partner goed bij elkaar passen.

Bron | Women's Health, iStock (foto)

Lees ook

Bewezen: hoe duurder het huwelijk, hoe groter de kans op een scheiding

Dit is de beste plek om het voerbakje van je kat neer te zetten

Nog nooit verteld: 'Onze bruiloft was een schertsvertoning'

Gratis gezondheidsartikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden