null Beeld

7 gezonde redenen om vaker seks te hebben

Seks is goed voor onze weerstand en ons brein, en kan bij mannen voor een sterker hart zorgen. En dan helpt het óók nog tegen migraine. ‘Vanavond niet, schat, ik heb hoofdpijn,’ is dus geen excuus meer…

Seks houdt je scherp

“Doe je het wekelijks, maandelijks of nooit?” Die behoorlijk intieme vraag werd gesteld aan de 73 deelnemers aan een onderzoek van de Britse Conventry Universiteit. Alle deelnemers aan dit onderzoek, zowel mannen als vrouwen, waren tussen de vijftig en 83 jaar. 37 van hen zeiden wekelijks seks te hebben, 26 deden het één keer in de maand en tien hadden nooit (meer) seks. Iedere deelnemer moest daarnaast vragen beantwoorden over zijn of haar gezondheid en levensstijl. Daarna deed de groep tests waarmee de hersenfuncties in kaart werden gebracht, waaronder taal, mondelinge vaardigheden, gezichts-vermogen, geheugen en de tijd dat de deelnemers hun aandacht ergens bij konden houden. Wat bleek? De mensen met een actief seksleven scoorden het hoogst op het gebied van mondelinge vaardigheden en gezichtsvermogen. Uit eerder onderzoek was al vastgesteld dat ouderen die seksueel actief zijn hoog scoren bij cognitieve test, dit zijn tests waarbij wordt gemeten in hoeverre je in staat bent kennis en informatie op te nemen en te verwerken. Kortom: seks houdt sowieso scherp, maar uit het onderzoek van de Conventry Universiteit blijkt nu dus dat óók de frequentie van invloed is.

Het is goed voor je weerstand

Wat seks en verkoudheid met elkaar te maken hebben? Nou, alles! Wie geregeld seks heeft, heeft minder kans op gesnotter en gehoest. Dit weten we dankzij een onderzoek van de Wilkes Universiteit in het Amerikaanse Pennsylvania, waarin werd gekeken naar het effect van vrijen op het overdragen van infecties. Voor dit onderzoek leverden 112 studenten speekselmonsters in, daarnaast hielden ze in een dagboek bij hoe vaak ze seks hadden. Degenen die het één à twee keer per week deden, hadden een hoger gehalte immunoglobuline A. Dit zijn antistoffen die beschermen tegen verkoudheid en andere soorten infecties. Als je vaak verkouden bent, moet je dus om de haverklap het bed induiken? Zo is het volgens de onderzoekers ook weer niet: als je vaker dan drie keer per week vrijt, wordt je immuunsysteem niet nóg sterker. Integendeel, dan neemt het gehalte antistoffen juist af.

Het verzacht menstruatiepijn

We hebben helaas allemaal last van de minst leuke week van de maand. Maar... de spiercontracties tijdens een orgasme en de feel-good hormonen en endorfines die vrijkomen tijdens een orgasme kunnen de pijn helpen verlichten. Denk dus maar even twee tellen na voordat je "vanavond niet" zegt.

Je bent minder gevoelig voor stress

Als je ‘druk, druk, druk’ bent, wil de seks er nog weleens bij inschieten. Maar is seks niet júíst een manier om stress te verlagen? Dr. Stuart Brody van de psychologiefaculteit aan de Universiteit van Paisley (Schotland)onderzocht de invloed van seks op de bloeddruk in relatie tot stress. Daarvoor liet hij 24 vrouwen en 22 mannen twee weken lang bijhouden hoe vaak ze seks hadden. Na twee weken stelde hij de deelnemers bloot aan een stressvolle situatie:hij liet ze spreken voor een grote groep mensen of hardop een rekensom maken. Vervolgens werd hun bloeddruk gemeten. Deelnemers die geregeld seks hadden, hadden een lagere bloeddruk. Deze uitkomst suggereert dat seks stressverlagend werkt. Overigens kunnen huisdieren hetzelfde positieve effect op je bloeddruk hebben, stellen deskundigen. Net alsiemand knuffelen.

Wandelen? Kan. Maar met seks verbrand je meer calorieën

Zijn hart vaart er wel bij

De Nederlandse Hartstichting noemt het aminozuur homocysteïne het kleine broertje van cholesterol. En van cholesterol weten we: hoe hoger het gehalte, hoe groter de kans op hart- en vaatziekten. Hetzelfde geldt voor homocysteïne. Hoe hoger het percentage homocysteine in ons bloed, hoe meer risico we lopen op een hartaanval of beroerte. Maar nu het goede nieuws: uit onderzoek van het Institute of Clinical Medicine van de Nationale Yang-Ming Universiteit in het Chinese Taipei blijkt dat seks ervoor zorgt dat homocysteine afgebroken wordt. En dat is weer goed voor ons hart. Tenminste, voor dat van mannen. Bij vrouwen hebben de onderzoekers dit effect niet kunnen aantonen.

Het versterkt je relatie

Het hebben van seks met je partner zorgt ervoor dat jullie relatie intiemer en hechter wordt. Dit kan zorgen voor een langere, gezonde relatie.

Je verbrandt aardig wat calorieën

Je hoort het vaak: met een potje stevige seks zou je een flinke hoeveelheid energie verbranden. Maar hoeveel calorieën nou precies? Aan de Canadese Universiteit van Quebec in Montreal deden ze daar onderzoek naar. Hiervoor werden 21 stellen gevolgd. Tijdens het vrijen droegen zij een armband met een sensor waarmee de duur en intensiteit van de daad kon worden gemeten. Alle deelnemers renden in dit onderzoek ook dertig minuten op een loopband. De resultaten werden naast elkaar gelegd. Een vrijpartij duurde gemiddeld 25 minuten, tijdens de seks verbrandden de mannen zo’n 4,2 en de vrouwen 3,1 calorieën per minuut. Met hardlopen verbrandden de mannen gemiddeld 9,1 calorieën per minuut, bij de vrouwen was dit 7,1. Calorie-technisch is hardlopen dus een betere keuze dan vrijen. Maar de Canadese onderzoekers zijn van mening dat een gepassioneerde vrijpartij echt wel telt als beweging: je verbrandt er immers nog altijd meer calorieën mee dan met een flinke wandeling.

Bron | The Journals of gerontology, Biological psychology, Journal of sexual medicine, Dr.OZ

Beeld | iStock

Benieuwd naar alle elf redenen om het vaker te doen? Je vindt ze in de nieuwe Margriet Gezond&fit special 2018-02. Deze editie kun je nabestellen via Magazine.nl.

null Beeld

Lees ook

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden