Margriet logo
Hier maken we het meest ruzie over tijdens de feestdagen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

6x hier maken we het meest ruzie over tijdens de feestdagen

Hoe hard je ook je best doet: met Kerstmis is het nu eenmaal niet altijd pais en vree. Zelfs op de feestelijkste dag van het jaar maken we ruzie. Hé, we zijn tenslotte ook maar mensen, ook al is ruzie met kerst wel het laatste waar je op zit te wachten.

Weten waar vaak over wordt gekibbeld rond en tijdens de feestdagen, kán helpen om de ruzie zo klein mogelijk te houden. Niets zo vervelend om met zure gezichten rond de kerstboom te zitten. Over de volgende zaken ruziën stellen het meest tijdens the most wonderful time of the year.

Ruzie tijdens de feestdagen gaan vooral over over…

1. Schoonfamilie

Helaas is het cliché voor sommigen waar en is de relatie met hun schoonfamilie, en met name schoonmoeder, niet bepaald optimaal. Laat staan met kerst. Maar zelfs als je wél goed met je schoonfamilie overweg kunt, kunnen er spanningen rond de kerstboom ontstaan. “Opmerkingen kunnen verkeerd worden opgevat en leiden tot een vervelende sfeer,” vertelt relatietherapeut Becky Whetstone aan Huffington Post. “Als er zo’n nare opmerking wordt gemaakt, kom dan op voor je partner. Het is alleen maar goed om tegenover anderen te laten zien dat je hem steunt.”

2. Cadeaus

Heb jij hartstikke je best gedaan voor het cadeau voor je partner, krijg je niets meer dan een cadeaubon terug! Beetje teleurstellend wel en dat kan met de feestdagen uitmonden in een (kleine) ruzie. “Misschien weet je van je partner dat hij het nu eenmaal lastig vindt om cadeautjes te kopen,” aldus psychologe Anne Crowley, “maar hij zou van jou ook moeten weten dat je cadeautjes geven juist heel leuk vindt. Leg uit dat het jou om meer dan het cadeau gaat – het is een teken van liefde. Hopelijk doet-ie dan volgend jaar beter z’n best.”

3. Geld

Met al het moois dat rond Kerstmis in de winkels ligt, is het maar wat verleidelijk om flink geld uit te geven. Maar eh, er moeten ook nog rekeningen betaald worden. “Er kunnen flink wat spanningen ontstaan door uitgaven rond de feestdagen”, weet therapeut Kurt Smith. “Voorkom dat probleem door met je partner af te spreken wat jullie aan cadeautjes uit gaan geven. En houd je er dan ook aan.”

Lees ook:
Dít is waarom je rond kerst minder zin hebt in seks

4. Hoge verwachtingen

Niet voor niets worden er in januari veel scheidingen aangevraagd. Met de kerst verwachten we zoveel gezelligheid en liefde van elkaar, dat de realiteit weleens kan tegenvallen. Misschien kun je beter iets lagere verwachtingen hebben van de feestdagen, zodat een ruzie niet zo zwaar valt. “Je kunt relatieproblemen voorkomen door te praten over de verwachtingen die jullie van elkaar hebben, het hele jaar door”, adviseert Smith. En dus niet alleen met Kerstmis.

5. Tradities

Ontbijt jij al van kind af elke Eerste Kerstdag bij je ouders? Nou, misschien heeft je partner daar helemaal geen zin in en is hij het juist gewend om op Eerste Kerstdag rustig aan te doen en ’s avonds pas aan te schuiven voor het kerstdiner. “Elkaars tradities niet omarmen, kan de feestdagen én relaties verpesten”, waarschuwt psychotherapeut Elisabeth J. LaMotte. “Nieuwe ervaringen kunnen in het begin ongemakkelijk aanvoelen, maar ze groeien vanzelf in emotionele waarde. Wees nieuwsgierig.”

6. Stress

Rond de feestdagen is het extra belangrijk om goed voor jezelf te zorgen, tussen het recepten zoeken en cadeautjes kopen door. Maar dat lijken we nogal eens te vergeten. Met als gevolg: stress en een uitgeblust gevoel als je eindelijk aan het kerstdiner zit – en dat maakt het er niet gezelliger op. “Je hóeft de familie niet elk jaar bij jou thuis uit te nodigen”, zegt psycholoog Alicia H. Clark. Nee, het kan ook best eens bij je zus. Of broer. Of ouders. “Spreek dat duidelijk af met je partner. Dat voorkomt gekibbel en stress tijdens de feestdagen.”

Bron | Huffington Pos
Beeld | Getty

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden