null Beeld

6 redenen om met vrienden te breken

Een relatie beëindigen is niet alleen iets voor stellen, ook vriendschappen kunnen op den duur stuklopen. Als je een van deze zes symptomen herkent, kun je je afvragen of het niet verstandiger is om een punt achter een vriendschap te zetten.

Het hebben van vrienden is heel waardevol. Ze maken het leven vrolijker, zinvoller en zorgen voor mooie herinneringen. Daarnaast is vriendschap ook goed voor de gezondheid. Zo blijkt uit een Australisch onderzoek dat personen met solide vrienden 22 procent meer kans hebben om langer te leven.

Taboe op beëindigen vriendschap

Uiteraard zijn er in vriendschappen af en toe onenigheden, maar in de meeste gevallen wordt dat opgelost door het uit te praten. Maar wat als het hebben van een vriend een ‘last’ wordt? Volgens Irene S. Levine, psycholoog en auteur van het boek Best Friends Forever, wordt het tijd je vriendschap eens goed onder de loep te nemen bij de volgende symptomen:

1. Ze is afhankelijk van je

“Vrouwen hebben de neiging om afhankelijk te zijn van hun vriendinnen voor emotioneel levensonderhoud,” vertelt Levine. “Maar als iemand voortdurend afhankelijk van je is en op je leunt, is dat geen goed teken.” Deze afhankelijkheid kan variëren van jou als adviseur zien voor grote en kleine beslissingen tot extremere gevallen, zoals financiële bijstand.

2. Je hebt geen zin om haar te zien en bent opgelucht als ze weer vertrekt

“Vriendschappen zijn vrijwillige relaties,” aldus psycholoog en zelfhulpauteur Dr. Laura Sapadin. “Niemand maakt je om een vriend te zijn.” Dus als je doelbewust gesprekken van een vriendin negeert om onder afspraken uit te komen met smoezen, is het misschien tijd om de vriendschap te verbreken.

3. Je bent voortdurend met haar in conflict

Af en toe ruzie maken is niet erg, maar wanneer je telkens met elkaar in conflict bent, is er reden tot bezorgdheid. Vooral ruzies die over tijd gaan kunnen escaleren. Als jouw vriendin niet tijd voor jou maakt op de manier waarop jij tijd voor haar maakt, moet je nadenken of ze wel jouw vriendschap waard is.

4. Je ontdekt ‘symptomen’

Vriendschap stimuleert de geestelijke en lichamelijke gezondheid, maar slechte vriendschappen kunnen het tegenovergestelde doen. Volgens Levine doet een vriendschap meer kwaad dan goed wanneer je buik- en hoofdpijn krijgt als je een afspraak hebt met je vriendin.

5. Je lijdt aan 'vriendschap whiplash'

Als een vriendschap onvoorspelbaar is eist dat een tol van je, zegt Levine. “Het kan je angstig, nerveus of depressief maken als je niet weet wat je van een vriend kunt verwachten, terwijl je een vriend juist moet kunnen vertrouwen.”

6. Ze ziet haar eigen fouten niet

Als je een vriendin confronteert met haar gedrag, ze volop in de aanval gaat en zegt dat je te gevoelig bent, is dat een slecht teken. Een goede vriendin is ruimdenkend en bereid om problemen te erkennen.

Bron | Real Simple

Lees ook

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bekijk ook

Zo bewaar je een halve avocado zonder dat ie bruin wordt

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden