null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

5x waarom slecht slapen funest kan zijn voor je relatie

Zit je relatie een beetje in het slop? Ga dan eens na hoe goed of juist slecht jullie slapen. Slaaptekort kan je liefdesleven namelijk flink beïnvloeden.  

Misschien wel meer dan je denkt. Dít is waarom slecht slapen funest kan zijn voor je relatie:

1. Je vergeet dingen

Slaap helpt je hersenen om je emoties en herinneringen van de dag te verwerken, zodat je vervolgens uitgerust en met een opgeruimd hoofd opstaat. Bij slaaptekort gaat je lichaam als het ware in survivalmodus. Als je slecht slaapt, focust je brein zich alleen nog maar op pure noodzakelijkheden, zoals eten en naar de wc gaan. Sociaal zijn door te vragen hoe iemands dag was of bijvoorbeeld de vuilnis buitenzetten wordt compleet vergeten, want je hersenen kunnen al die informatie even niet aan. Dat maakt het er thuis natuurlijk niet gezelliger op.

2. Je emoties worden vlak of juist heel heftig

Als je moe bent, werkt de amygdala – het deel van de hersenen dat emoties en herinneringen verwerkt – niet goed. De amygdala geeft bij slaaptekort minder of juist meer neurotransmitters af, waardoor je óf vrij emotieloos óf abnormaal heftig op bepaalde gebeurtenissen reageert. En dit kan tot ruzies leiden. Probeer je partner in zo'n geval duidelijk te maken dat je een slechte nacht hebt gehad en jullie het er bijvoorbeeld beter morgen over kunnen hebben.

3. Je wordt ziek

Slecht slapen verhoogt de kans op diabetes, obesitas, hartziekten en depressie, zo vermelden het Diabetesfonds, het Voedingscentrum en de Hartstichting. Maar je kunt er ook een simpele verkoudheid door krijgen. Als je ziek thuis hangt, heb je bar weinig zin om iets leuks te doen – ook niet met je partner. Als je bijna altijd moe bent en wéér een feestje of etentje samen mist, kan dat op een gegeven moment een negatieve stempel op je relatie drukken.

4. Je loopt elkaar mis door verschillende slaaptijden

Working nine to five terwijl je partner nachtdiensten draait, kan pittig zijn voor jullie relatie. Want waar de een om acht uur 's ochtends opstaat, gaat de ander dan misschien net naar bed. Toch is het niet onmogelijk om dit te laten slagen. Kom elkaar tegemoet. Zet de wekker bijvoorbeeld iets vroeger of vraag je partner iets later te gaan slapen. Respecteer hoe dan ook elkaars slaap, zeker om de drie bovengenoemde redenen. Van ruzies en een kwakkelende gezondheid wordt geen mens gelukkig – zeker niet in een relatie.

5. Je bent steeds vaker te moe voor seks

Botert het ook tussen de lakens de laatste tijd niet zo lekker met je geliefde? Probeer samen te investeren in een goede nachtrust door, jawel, seks te hebben. Het klinkt als een grote paradox, maar bij een orgasme komen stoffen vrij die je ontspannen maken. Ook het zogenoemde slaaphormoon. Probeer ondanks je moeheid daarom zo nu en dan tóch even tijd te maken voor wat intimiteit. Dat werpt zowel voor je slaap als je relatie absoluut z'n vruchten af.

Ook interessant om te lezen

Bron | Time, Diabetes Fonds, Voedingscentrum, Hartstichting

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden