null Beeld

5 redenen waarom vriendschap belangrijk is

Niemand wil en kan zonder vrienden. Want vrienden maken het leven vrolijker, zinvoller en zorgen voor mooie herinneringen. Margriet geeft 5 redenen waarom je vrienden hebt.

1. Roddelen is goed voor je eigenwaarde

Uit onderzoek van de Staffordshire Universiteit blijkt dat roddelen, ondanks de negatieve bijklank, wel degelijk positieve gevolgen heeft. Roddelaars voelen zich sociaal gesteund en dat heeft een positieve invloed op hun zelfvertrouwen.

2. Sociale gebeurtenissen zijn het meeste gedenkwaardig

Altijd gedacht dat een carrièrestap je de belangrijkste herinnering oplevert? Fout gedacht, gelukkige en ongelukkige gebeurtenissen koesteren we het meest. Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Buffalo.

3. Vage kennissen zijn waardevol

Ondanks dat er vaak negatief wordt gereageerd als het gaat om mensen met meer dan 300 Facebook-vrienden, kunnen juist dit soort kennissen heel waardevol zijn. Goede vrienden ken je op den duur zo goed dat je weinig nieuwe dingen van ze leert. Dat beweert de Amerikaanse onderzoekster Nancy Baym.

4. Leef langer dankzij je contacten

Volgens Australische onderzoekers hebben zeventigers met een grote vriendenkring 22 procent minder kans om te overlijden dan hun leeftijdsgenoten met minder vrienden.

5. Een zinvol leven begint bij je omgeving

Het leven heeft voor jou pas zin wanneer andere mensen ook plezier aan je leven beleven. Dit beweert filosoof Bas Haring. Buitenbeentjes voelen zich niet alleen eenzaam, ze vinden het leven ook een stuk minder waardevol. Zin geven aan je leven doe je dus via anderen.

Plan met een vriendin een weekendje weg of zoek die oude schoolvriend nog eens op. Het is dus niet alleen gezellig, het heeft ook echt zin.

Op zoek naar vriendinnen? Sluit je aan bij de Margriet Vriendinnengoep!

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden