Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

16 (moeilijke) vragen om te stellen aan je partner voor een betere relatie

En ze leefden nog lang en gelukkig. Als je een relatie hebt, weet je dat dit streven met de nodige tegenslagen komt. Wil je een betere relatie? Dan is het belangrijk om ook de soms moeilijke vragen te blijven stellen.

Vragen waarvan de antwoorden je niet altijd zullen bevallen, maar wel kunnen uitwijzen of jullie (nog) op dezelfde lijn zitten. Je moet er namelijk nooit zomaar vanuit gaan dat jullie hetzelfde denken over belangrijke zaken als seks, intimiteit, geldzaken en de toekomst. Relatiecoaches Diana and Todd Mitchem raden daarom aan de volgende vragen aan je partner te stellen.

1. Hoe vind jij het tussen ons gaan?

We leven vaak op de automatische piloot, ook in onze relatie. Terwijl het juist zo belangrijk is om tussentijds stil te staan bij jullie liefdesleven. Zijn jullie nog gelukkig met elkaar? Wat kan er beter? Sta open voor elkaars feedback.

2. Waar wil je graag meer van zien in onze relatie?

Valt je de positieve vraagstelling op? Je vraagt namelijk niet wat je partner mist, maar wat hij of zij graag meer wil. Meer seks, bijvoorbeeld. Maar wat heb jij op jouw beurt meer nodig in jullie liefdesleven om die meer seks ook te kunnen geven? Meer dates? Meer romantiek? Meer leuke dingen doen?

3. Welke blijvende problemen moeten we aanpakken?

Positief blijven is dus belangrijk, maar jullie problemen erkennen net zo. Ruzie maken of een discussie hebben kan heel vervelend zijn. Toch is het beter dan eventuele relatieproblemen negeren tot het tot een uitbarsting komt. Probeer samen uit te zoeken wat jullie in negatieve zin triggert. Dit gaat je tijd, stress en ongeluk in jullie relatie schelen.

4. Wat kunnen we doen om onze relatie te verbeteren?

Dit kan een moeilijke vraag zijn, want misschien hebben jullie daar niet meteen het antwoord op. Het is belangrijk om eerst tot de kern van jullie mogelijke relatieproblemen te komen. Maar door deze vraag alleen al te stellen, open je een belangrijke deur. Wat de uitkomst ook zal zijn: jullie worden er alleen maar beter van.

5. Waarin wil jij me niet tegemoetkomen?

Dit kan een heel lastige vraag zijn, want het antwoord zal je niet echt bevallen. Je partner kan hierbij namelijk aangeven dat hij of zij met iets geen concessie voor jou wil maken. Of andersom, natuurlijk. Kun je hiermee leven? Verschillen in persoonlijkheid en interessen hoeven echt geen gevaar te zijn voor je relatie. Maar elkaar niet kunnen accepteren zoals je bent en nooit concessies willen doen, wel.

6. Wat is jouw idee van een gezonde relatie?

Als jullie allebei eerdere relaties hebben gehad, weet je inmiddels vast goed wat je wel en niet wilt. En het is belangrijk om je relatie gezond te hóúden. Zeker als je nieuwe ervaringen meemaakt, zoals samenwonen en kinderen krijgen. Of de tegenslagen des levens voor jullie kiezen krijgen. Vinden jullie je relatie nog gezond? En wat moet er misschien gebeuren om daar voor te zorgen?

7. Sta je open voor relatietherapie?

Jullie houden van elkaar, maar weten even niet hoe jullie verder moeten. Dan kan relatietherapie helpen. Maar het is wel belangrijk dat jullie daar allebei voor openstaan.

Lees ook:

Relatietherapie: 'Ik wil mijn best doen, maar kan geen ander mens worden'

8. Wat voor seksleven wil jij?

Veel koppels praten niet echt uitgebreid over seks. Ze hebben het gewoon, totdat ze tegen problemen aanlopen. Maar hoe vaak wil jij graag seks? Waar sta je voor open tussen de lakens? En wat zijn echt je grenzen? Het is belangrijk om jullie seksleven te blijven bespreken.

9. Wat versta jij onder vreemdgaan?

In een relatie is elkaar vertrouwen heel belangrijk. Toch kunnen jullie anders denken over wat vreemdgaan is. Valt flirten daar bijvoorbeeld ook onder? Of staan jullie misschien wel open voor een open relatie?

10. Wat zorgt volgens jou voor evenwicht in een relatie?

Een relatie is geven en nemen. Maar heb jij het gevoel dat je meer geeft dan ontvangt, en voel je je daar onprettig bij? Dan is het belangrijk om dat uit te spreken. Van huishoudelijke klusjes tot en met de mate waarin jullie samen op date gaan of juist me-time nodig hebben. En hebben jullie een goed beeld van wie precies de kostwinnaar is?

11. Wanneer wil je de volgende stap zetten in onze relatie?

Als jullie al samenwonen, getrouwd zijn en/of kinderen hebben, is deze vraag niet echt meer op jullie van toepassing. Maar als je nog jong bent of net weer een nieuwe relatie aangaat, is het een belangrijke om te stellen. Niet bij een eerste date, maar wel als jullie relatie serieuze vormen begint aan te nemen. Met deze vraag kom je erachter hoe serieus de ander met jou is en andersom.

12. Hoe denk jij over kinderen krijgen?

Ook deze vraag is er eentje voor als je nog jong bent. Wil jij bijvoorbeeld absoluut wel of geen kinderen, dan is het belangrijk dat je partner hier hetzelfde over denkt om teleurstelling te voorkomen. Geen vraag voor een eerste date, maar zodra jullie relatie serieuze vormen begint aan te nemen, is het wel verstandig om deze vraag te stellen.

13. Hoe denk jij over financiën?

Helaas is geld een van de grootste oorzaken van stress in veel relaties. Als jullie je leven delen, is het belangrijk dat jullie in grote lijnen hetzelfde denken over geld. Je gaat samen namelijk grote financiële verantwoordelijkheden aan, zoals een huis kopen en kinderen opvoeden. Hoe denken jullie over sparen? Waar willen jullie wel en niet (veel) geld aan uitgeven?

Lees ook:

Relatietherapie: 'Ik wil dat mijn man ook een inkomen heeft'

14. Waardoor voel jij je geliefd?

Daden zeggen meer dan woorden, maar misschien heb jij er juist heel erg behoefte aan om de liefde naar elkaar uit te spreken. Door bijvoorbeeld elke dag 'ik hou van je' te zeggen. Of regelmatig een knuffel te krijgen. Spreek deze verlangens uit, want je kunt soms niet ruiken waar de ander zo'n behoefte aan heeft. Het zit 'm bovendien in de kleine dingen.

15. Hoe gaat het nou echt met jou?

Zitten jullie vooral emotioneel niet helemaal meer op een lijn? Probeer dan echt tijd te nemen om over elkaars gevoelens te praten. Dit schiet er nogal eens bij in, met de drukte van alledag en andere zorgen om bijvoorbeeld (klein)kinderen. Als jij zelf niet lekker in je vel zit, zal dit namelijk terug te merken zijn in je relatie. A happy wife is a happy life, luidt het gezegde ook wel. Maar dit geldt natuurlijk ook voor een man. Praat over elkaars gevoelens, ook die niks met jullie relatie te maken hebben. Je bent elkaars steun en toeverlaat, dus jullie zouden over alles met elkaar moeten kunnen praten, toch?

Lees ook:

15x hoe je in 60 seconden je relatie kunt verbeteren

16. Wat hoop je dat er nooit verandert aan onze relatie?

Het is hartstikke goed om ook te blijven focussen op wat er wél goed gaat in jullie relatie. Misschien maken de kleinste dingetjes in jullie liefdesleven jullie hartstikke gelukkig. Dus wat hoop je dat onveranderd tussen jullie blijft, hoe lang jullie ook samen zijn?

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Bustle

Beeld | Getty

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden