null Beeld

10 tekenen dat jij en je partner goed bij elkaar passen

Of je 'de ware' hebt gevonden, weet je natuurlijk nooit zeker. Maar als je relatie aan deze tien kenmerken voldoet, hebben jij en je partner volgens relatiedeskundigen een héél grote kans om samen gelukkig oud te worden. 

1. Jullie zijn (en reageren) allebei positief

"Optimisme is fundamenteel voor elke relatie," vertelt de Amerikaanse relatiedeskundige Jane Greer aan tijdschrift Women's Health. Volgens haar halen positieve emoties en reacties als het ware de angel uit alle negativiteit die een relatie kan lamleggen. "Hierdoor voelen we ons veiliger bij onze partner en krijgen we een sterker gevoel van vertrouwen." Uit een Amerikaanse studie blijkt ook dat koppels die elkaars successen (bijvoorbeeld een persoonlijk hardlooprecord of een promotie) vieren alsof het hun eigen prestaties zijn, gelukkiger zijn dan stellen die onverschilliger of zelfs negatief op elkaars prestaties reageren. Dat laatste gebeurt trouwens maar al te vaak. In de studie omschreven stellen die uit elkaar waren gegaan elkaars gebruikelijke reactie op goed nieuws als 'bijzonder oninspirerend'.

2. Jullie beperken het aantal berichtjes tot het minimum

Tegenwoordig drukken we onze emoties steeds vaker uit in WhatsApp-berichtjes en met smileys. Maar in een relatie kunnen we het whatsappen, sms'en en e-mailen beter tot een minimum beperken, zeggen onderzoekers van de Amerikaanse Brigham Young University. In hun studie ontdekten ze dat het sturen van te veel berichtjes je relatie serieus kan ontwrichten. "Voor veel mensen is het lastig om zich goed uit te drukken in dit soort berichtjes," vertelt Greer. "Je partner kan ze ook verkeerd interpreteren." Stuurt je vriend of man je steeds vaker appjes of een sms? Wees dan op je hoede, want uit dezelfde studie blijkt dat mannen die dit vaak doen, minder gelukkig zijn met hun relatie dan degenen die hun partner minder vaak whatsappen of sms'en. Volgens de onderzoekers kan het zijn dat ontevreden mannen je liever een onpersoonlijk berichtje sturen dan echt het gesprek aangaan... Vrouwen sturen daarentegen vaak tekstberichtjes om iets goed te maken, wat natuurlijk ook niet de ideale manier van communiceren is. Kortom, laat die telefoon wat vaker liggen en besteed echte aandacht aan elkaar.

3. Jullie maken weinig gebruik van social media

Maak jij vaker dan één keer per dag gebruik van Facebook? Volgens een Amerikaans onderzoek uit 2013 heb je dan meer kans op heibel binnen je relatie, met zelfs vreemdgaan en scheiden tot gevolg. "Liefdesrelaties zijn al uitdagend genoeg zonder die technologische rompslomp," vertelt Joseph Cilona, psycholoog in Manhattan. Volgens hem is het raadzaam met elkaar af te spreken niet zo vaak informatie over je relatie op social media te delen. Overigens lijkt Facebook alleen een gevaar voor prille liefdes. De verontrustende uitkomsten van het onderzoek golden allemaal voor koppels die nog geen drie jaar samen waren.

4. Jullie knuffelen graag

Knuffelen is een teken van liefde, genegenheid en vertrouwen. Hoe vaker partners het doen, hoe tevredener ze zijn over hun relatie, blijkt uit verschillende studies. En dan hebben we het dus niet over seks. "Knuffelen en tederheid onderhouden de lichamelijke band en geven intimiteit aan een relatie," vertelt Jane Greer. Als gevolg hiervan kun je bovendien makkelijker opgewonden raken, al is het maar omdat bij lichamelijke aanraking altijd iets van seksuele energie vrijkomt. En een fijn seksleven draagt ook weer bij aan het algehele geluksgevoel binnen een liefdesrelatie.

5. Jullie maken ruzie

Niemand vindt het leuk om te ruziën. Maar een pittige confrontatie zo nu en dan kan juist nodig zijn om het met elkaar uit te houden. Door meningsverschillen met de mantel der liefde te bedekken , kun je gevoelens gaan opkroppen die later zeker – en vaak nog heftiger – weer de kop opsteken. Greer: "Als je meteen op een gezonde manier leert ruziemaken, zul je je veiliger voelen om je emoties te uiten en meningsverschillen te bespreken."

6. Jullie hebben geregeld seks

"Intimiteit is een van de vele manieren om met elkaar te communiceren," vertelt Greer. "Als deze communicatie hapert, merk je dat direct tussen de lakens." Maar het is niet zo dat mensen gelukkiger zijn naarmate ze vaker seks hebben. Volgens een grote Amerikaanse studie waren mensen die één keer per week seks hadden het meest tevreden met hun relatie. Mensen die het vaker deden, waren volgens het onderzoek niet gelukkiger.

7. Jullie persoonlijkheden lijken op elkaar

Tegenpolen trekken elkaar aan, hoor je weleens. Maar waarschijnlijk voel je je meer aangetrokken tot iemand die qua persoonlijkheid veel op je lijkt. Uit een recente studie blijkt dat mensen in langdurige liefdesrelaties vaker op dezelfde manier over fundamentele dingen denken, over zaken als levensfilosofie, normen, waarden, vooroordelen enzovoorts. We zoeken blijkbaar graag het romantische gezelschap op van iemand op wie we lijken, al dan niet onbewust. "Als jullie persoonlijkheden op elkaar lijken, ga je met veel dingen in het leven – van vriendschappen tot grote veranderingen – op dezelfde manier om," legt Greer uit. "Je bent geestverwanten en zult daarom ook meer respect voor elkaar hebben."

8. Uitzondering: jullie gaan wél anders met geld om

Als het om geld gaat, zijn we juist vaak geneigd een levenspartner te kiezen die er een heel ander uitgavenpatroon op nahoudt. Iemand die liever de hand op de knip houdt kan zich dus bijzonder aangetrokken voelen tot iemand die de centen juist graag laat rollen. Herkenbaar? "Zorg er dan voor dat jullie grote uitgaven – zoals de hypotheek en de aanschaf van een auto – tot prioriteit maken," waarschuwt Greer. Uit onderzoek blijkt namelijk dat zeventig procent van alle stellen die uit elkaar zijn gegaan, ruzie had over geld. Maar als je allebei bereid bent compromissen te sluiten, hoeft niks jullie geluk in de weg te staan.

9. Jullie lachen om dezelfde grapjes

Liggen jij en je partner allebei in een deuk bij Friends of willen jullie geen aflevering van The office missen? Dan zijn jullie volgens de wetenschap een ideale match. Volgens een studie in de Western Journal of Communication lacht 75 procent van de gelukkige stellen minstens één keer per dag samen. Greer ziet hetzelfde gevoel voor humor als de 'emotionele olie' die een relatie smeert. "Het geeft jullie allebei de veerkracht om alledaagse problemen weg te lachen en biedt meer momenten om je met elkaar verbonden te voelen."

10. Jullie drinken allebei graag een borrel (of juist niet)

Geheelonthouders en wijnliefhebbers kunnen misschien een goed gesprek hebben, maar als liefdeskoppel zijn deze twee uitersten meestal geen lang leven beschoren. "Ik heb veel stellen uit elkaar zien gaan zodra één van de twee stopte met het drinken van alcohol," vertelt de Amerikaanse psychotherapeute Tina Tessina. "Mensen die veel drinken, hebben nu eenmaal een heel andere levensstijl dan mensen die geen of bijna geen alcohol gebruiken." Voor een stabiele relatie is het handig dat jullie levensstijlen een beetje overeenkomen.

Bron | eu.usatoday.com, Women's Health

Tekst | Rianne Marijs

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden