null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zwarte zaterdag? Dít kun je doen om file te omzeilen

Eindelijk, in alle regio's is de vakantie officieel begonnen en mensen staan te popelen om op vakantie te gaan. Maar nu vliegvakanties meer risico's met zich meebrengen of nauwelijks mogelijk zijn, gaan er veel meer mensen met de auto weg deze zomer. Hierdoor worden de gevreesde zwarte zaterdagen mogelijk nóg zwarter en dat betekent dus nog langer in de file staan. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om op een andere dag te vertrekken, maar hier heb je niet altijd invloed op.

Daarom geven we je enkele tips om zo min mogelijk in de file te staan.

Drukste dag(en)

Laten we eens beginnen met hoe 'zwarte zaterdag' aan de naam is gekomen, want de naam 'zwarte zaterdag' is niet zomaar verzonnen. Op 31 juli 1982 gebeurde er tijdens de vakantiedrukte bij Beaune, een plaats in het oosten van Frankrijk, een ernstig ongeluk waarbij een bus op enkele personenauto's inreed en 53 mensen (vooral veel kinderen) om het leven kwamen. Sindsdien staat de drukste zaterdag in de zomer bekend als zwarte zaterdag. Daarnaast gebruikt de Franse verkeersveiligheidsorganisatie een kleurensysteem om de verkeersdrukte aan te geven. Zwart is hierbij de kleur die gebruikt wordt om extreme drukte aan te geven. Niet alleen in Frankrijk wordt op die zaterdagen topdrukte verwacht, maar ook in Zuid-Duitsland en bij de tunnels richting Italië. De drukste zaterdagen zullen dit jaar zaterdag 31 juli en zaterdag 7 augustus zijn, dus wees voorbereid.

Lees ook:

Let op: op déze dagen worden de meeste files verwacht vanwege vakantieverkeer

De tips voor zwarte zaterdag

  • Vertrek juist niet vroeg in de ochtend, maar juist wat later op de dag. Dan rijd je achter de files aan en is het ook niet meer zo warm buiten.
  • Ga ook niet op vrijdagnacht voor zwarte zaterdag vertrekken, want dan kom je aan in Frankrijk of Duitsland als de files net ontstaan.
  • Vermijd de grote snelwegen, zoals de Autoroute du Soleil van Parijs naar Lyon en Marseille en kies voor een mooie toeristische route (alleen als de snelweg echt helemaal vaststaat, anders rijd je misschien wel heel erg om).
  • Bereid je autoreis van tevoren goed voor en zoek de drukste dagen per land goed uit. Voor Frankrijk vind je de voorspelde drukte per dag op de website van Bison Futé, de Franse verkeersinformatiedienst. Je ziet hier een prognose van de drukte per regio voor zowel je heen- als terugreis, ideaal om drukte te vermijden. Via het tabblad 'Prévisions' kun je zelfs een kalender downloaden met gedetailleerde informatie. Ook voor alternatieve routes kun je op deze website terecht. De informatie op de website is te lezen in het Frans, Engels en Spaans.
  • Koop van te voren een tolbadge, dan kun je de beruchte files voor de tolpoortjes omzeilen. Een tolbadge kun je via verschillende websites aanschaffen, scheelt je weer tijd.
  • Kies ervoor om een aantal afslagen voor de grote tolpunten af te slaan. Volg de alternatieve route en rijd voorbij de grote tolpunten weer de snelweg op.
  • Ga even van de snelweg af als je moet tanken, hier is het rustiger dan bij de tankstations die aan de snelweg liggen (ook bij de toiletten!). En nog een voordeel, brandstof is er vaak goedkoper dan bij tankstations aan de snelweg.

Lees ook:

Waarom je bij files eigenlijk nooit naar je navigatie moet luisteren

Het beste is natuurlijk om helemaal niet op de een zaterdag te vertrekken, maar op een maandag, dinsdag, woensdag, donderdag of zondag de auto in te stappen. Alle zaterdag in juli en augustus zijn druk en de kans dat je in de file komt te staan is groot. Fijne vakantie!

Bron | AD

Beeld | Getty Images

Inge DalGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden