Zwarte zaterdag: dit zijn de drukke dagen per land Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zwarte zaterdag 2022: dit zijn de drukke dagen per land

We kunnen heel wat voordelen bedenken van met de auto op vakantie gaan, maar file? Die hoort zeker niet in dat rijtje thuis. Om uren in de rij staan te voorkomen, is het slim om te checken op welke dag jouw route het drukst is.

Vermijd zwarte zaterdag en vertrek niet op de volgende dagen.

Zwarte zaterdag 2022

Steeds meer mensen kiezen ervoor om met de auto op vakantie gaan. Vanwege milieu-overwegingen, de drukte op Schiphol of gewoon omdat er ook heel veel moois binnen Europa valt te ontdekken. Hoewel zelf rijden naar je vakantiebestemming heel wat voordelen biedt (zo vaak stoppen wanneer je maar wilt en alle spullen die je nodig hebt in de auto mee kunnen nemen), kleeft er ook één groot nadeel aan: file. Veel mensen gaan immers in dezelfde periode op vakantie, en dat levert stilstaande auto na stilstaande auto op. Wil je zwarte zaterdag liever vermijden? Zoek dan van tevoren goed uit op welke dag jouw route het drukst is. Margriet zocht het alvast uit voor de populairste vakantielanden.

Dit zijn de drukste dagen op de weg per vakantieland in Europa

 • Frankrijk
  Op zaterdag 30 juli en zaterdag 6 augustus is het extreme topdrukte op de Franse wegen. Dat betekent: wachten, wachten en nog eens wachten. Overigens betekent dit niet dat je de zaterdagen ervoor en erna geen file hoeft te verwachten - dan zijn de files alleen net iets korter.
 • Duitsland
  In Duitsland wordt er niet alleen op zaterdag 30 juli en zaterdag 6 augustus drukte verwacht, ook op zondag 31 juli is de kans zeer groot dat je in de file komt te staan. Houd hier dus rekening mee als je op deze dagen door ons buurland reist.
 • Oostenrijk
  Voor Oostenrijk gelden dezelfde data als voor Frankrijk en Duitsland, maar houdt de drukte iets langer aan. Ook op zaterdag 13 en 20 augustus wordt hier nog veel file verwacht.
 • Zwitserland
  Ook in buurland Zwitserland houdt de drukte lang aan. Hier wordt zwarte zaterdag op alle zaterdagen van 2 juli tot en met 3 september verwacht.
 • Italië
  16 juli, 23 juli, 30 juli, 31 juli, 6 augustus, 13 augustus, 20 augustus, 27 augustus, 28 augustus. Het zijn allemaal dagen waarop de files urenlang kunnen duren in Italië. Tel daar ook nog eens een Mediterraanse hitte bij op. Dat wordt zweten in de auto.
 • Spanje
  Dezelfde data gelden voor Spanje, maar naar verwachting wordt het in dit land ook op zondagen druk op de weg. Doordeweeks is de drukte gematigd. Kun je dus op maandag gaan rijden? Doe dat dan vooral. Grote kans dat je een stuk sneller op je bestemming bent.

De term zwarte zaterdag komt zoals je ziet niet uit de lucht gevallen: vooral op zaterdagen wordt er veel file verwacht deze zomer. Kun je je vakantie eromheen plannen? Doe dat dan vooral!

Bron | ANWB

Leonie CollombonGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden