LifestyleReizen
Zomervakantie in het buitenland boeken? Hier moet je op moet letten
Een strakblauwe lucht, helder zeewater, witte stranden: in de winter kijken we nóg meer uit naar de vakantie. Ben jij van plan om binnenkort je zomervakantie te boeken, maar vind je het spannend met al die coronamaatregelen? We helpen je op weg.
Vaccinaties, testen, quarantaine: er zijn een hoop coronamaatregelen waar je rekening mee moet houden als je naar het buitenland gaat. Best spannend als je nu een zomervakantie wil boeken. Wat moet je doen als je vlak voor vertrek corona krijgt? En wat als je op je vakantiebestemming in quarantaine moet? We zetten het voor je op een rij: hier moet je rekening mee houden bij het boeken van een zomervakantie.
Vaccinaties
Op dit moment hebben ruim 7,7 miljoen Nederlanders een boosterprik of derde prik laten zetten. En dat maakt het in de meeste gevallen een stuk makkelijker om naar het buitenland te gaan. In veel landen heb je een vaccinatiebewijs, een herstelbewijs (en soms ook een negatieve coronatest) nodig om binnen te komen. Er zijn ook landen waar een dubbele vaccinatie niet genoeg is, maar je 270 na je laatste coronavaccinatie ook een boosterprik gehad moet hebben. Als je geen boosterprik hebt, betekent dat niet altijd dat je het land niet binnenkomt. Wel kan het zijn dat je coronatoegangsbewijs daardoor niet geldig is en je dus niet welkom bent in restaurants of musea. Omdat de regels rondom het vaccinatiebewijs continu veranderen - en je niet voor verrassingen wil komen te staan - is het verstandig om de coronamaatregelen van je vakantieland in de gaten te houden.
Coronatest
Als je geen vaccinatie of herstelbewijs hebt - maar soms ook als je beiden wél hebt - moet je in veel landen een negatieve coronatest aantonen. Het gaat dan om een antigeen of PCR-test die je vaak 24 uur tot 48 uur voor vertrek moet doen. Check op de website van de Rijksoverheid wat de regels in jouw vakantieland zijn. Heb je klachten die passen bij het coronavirus? Dan is het natuurlijk goed om een coronatest te doen. Als die coronatest, hoe vervelend ook, positief blijkt te zijn, kun je in sommige gevallen kosteloos annuleren.
Quarantaine
In sommige landen moet je bij aankomst in quarantaine. Ben je in een zeerhoogrisicogebied met of zonder zorgwekkende virusvariant geweest? Dan moet je bij thuiskomst verplicht tien dagen in quarantaine. Ook als je een vaccinatie- of herstelbewijs hebt. Na een negatieve coronatest op de vijfde dag mag je weer naar buiten. Er zijn wel uitzonderingen op die quarantaineplicht, bijvoorbeeld als het gaat om een kort verblijf, een overstap of een noodzakelijk familiebezoek. Ook de regels rondom de verplichte quarantaine bij aankomst of thuiskomst veranderen regelmatig, dus houd de situatie in jouw vakantieland in de gaten.
Lees ook:
In quarantaine of niet? Zó zit het met de nieuwe quarantaineregels
Kleurcodes
Stel, je staat op het punt om te vertrekken, springt de kleurcode van Nederland ineens op rood. Wat betekent dat? Het ECDC (Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding) bepaalt elke week, meestal op donderdag of vrijdag, de kleurcode van een land, gebaseerd op de coronasituatie van de afgelopen twee weken. Een rode kleurcode kan betekenen dat het reisadvies verandert, maar dat is niet bindend. Een EU-land mag zelf bepalen of extra maatregelen nodig zijn. Verandert de kleurcode van je reisbestemming? Dan gelden weer andere regels, afhankelijk van of je nog thuis of al op vakantie bent. Het kan bijvoorbeeld betekenen dat er in je vakantieland strengere maatregelen gelden of dat je bij thuiskomst een coronatest moet doen.
Reis- en annuleringsverzekering
Het boeken van een zomervakantie is enorm onzeker, omdat de coronamaatregelen en reisadviezen continu veranderen. Daarom is goede een reis- en annuleringsverzekering juist nu heel belangrijk. Met een annuleringsverzekering hoef je in bepaalde gevallen bijvoorbeeld geen annuleringskosten te betalen. Als een reisorganisatie, vervoerder of accommodatie de reis annuleert, heb je recht om je geld terug te krijgen. Een reisverzekering dekt bijvoorbeeld onvoorziene uitgaven op reis, zoals een extra overnachting door een quarantaine of repatriëringskosten. Controleer de voorwaarden van je reis- of annuleringsverzekering zorgvuldig, want deze kunnen verschillen per verzekeraar. Reis je naar een gebied met een oranje reisadvies? Dan kan het zijn dat je zorgverzekeraar niet alle annuleringskosten vergoedt.
Bron | ANWB, Rijksoverheid