Camper in Nieuw zeeland langs een meer. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zólang mag je camper thuis voor de deur staan

We zien ze steeds vaker voorbij komen in Europa: campers. De populariteit stijgt, omdat het een vrij relaxte manier van reizen is: je bent van huis, maar toch thuis. Je hebt immers je eigen bed en spullen bij je, tevens kun je gaan waarheen en wanneer je wilt. Maar hoe lang mag je je camper eigenlijk thuis stallen?

Want voordat je welverdiende vakantie begint wil je dit rollende paleis natuurlijk nog even schoonmaken, en de broodnodige spullen inladen. En dat gaat wel zo makkelijk als je camper voor de deur staat. En dit geldt uiteraard ook wanneer je terugkomt van die heerlijke vakantie.

Regels voor een camper bij je woning

Het goede nieuws? Dit mag gewoon! Zolang je er maar niet meer dan drie dagen de tijd voor neemt. In de Algemene Plaatselijke Verordening (de APV) van de meeste gemeenten in Nederland wordt deze termijn, van maximaal drie achtereenvolgende dagen, aangehouden voor het stallen van een camper aan de openbare weg. Let wel op: deze regels kunnen per gemeente verschillen. Soms mag dit maar maximaal twee dagen en een andere gemeente laat dit meer dan een week toe.

Camper op je eigen oprit

Recreanten die een camper bezitten vinden vaak zelf dat ze dit langer mogen, we betalen toch immers al wegenbelasting? Deels is dit waar maar niet altijd. Wegenbelasting is een belasting die je betaalt, omdat je met een motorrijtuig gebruik maakt van het Nederlandse wegennet. Voor een camper betaal je niet het volledige tarief. Check voor meer informatie ook wat de Belastingdienst hierover zegt.

Gemeenten hanteren tevens verschillende regels als het om stallen op je eigen oprit gaat. Zo hebben sommige gemeenten hier totaal geen probleem mee, terwijl andere vast hebben gelegd dat de drie dagen regel óók geldt als op je eigen oprit. Check dus goed van tevoren wat er in jouw gemeente speelt.

Camper parkeren op de openbare weg

Dan is er nog vaak de discussie inzake ‘de openbare weg’. Hiermee wordt niet alleen de rijweg bedoeld, maar bijvoorbeeld ook pleinen, plantsoenen, parkeerplaatsen, open plaatsen, passages en galerijen.

Gemeenten willen vaak iedereen tevreden houden, daarom zijn er ook regels over het uitzicht op de openbare weg. In meerder gemeenten telt tevens de parkeerdruk mee. Niets is zo vervelend als niet kunnen parkeren, omdat iemand een parkeerplek soms dagen, of zelfs weken achtereen bezet houdt.

Lengte van het voertuig

De lengte van een camper telt ook mee, daarom hebben een aantal gemeenten nog een toevoeging op de APV-wetgeving. Zo kan het zijn dat campers langer dan zes meter en breder dan 2.40 meter überhaupt niet binnen de bebouwde kom mogen staan. Hiervoor hebben gemeenten aangewezen parkeervakken, welke bijvoorbeeld voor vrachtwagens gelden.

Overschrijden van de drie dagen-regel

Wanneer je je niet houdt aan de door de gemeente gestelde termijn, krijg je meestal een waarschuwing en daaropvolgend een boete. Het helpt ook niet om de camper te verzetten en daarna weer terug te zetten, de termijn van drie dagen gaat dan niet opnieuw in.

Gelukkig is het in de praktijk vaak zo dat er makkelijk onderling iets te regelen is met de buren. Meldingen worden vaak pas gemaakt waneer er ergernis ontstaat. Goed afstemmen en de buren even op de hoogte brengen van de tijdelijke stalling kan al heel erg helpen. In de praktijk worden de regels daarom ook niet zo streng nageleefd. Dus poetsen, pakken, instappen en genieten maar!

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden