Margriet logo
MT52 M52 toerisme brugge Beeld Barbara Groen.
Beeld Barbara Groen.

PREMIUM

Zó mooi is Brugge in de feestmaand

In deze tijd van het jaar is het pittoreske Brugge een feestje om te bezoeken. De sfeervolle straten en pleinen fonkelen, etalages lonken en de bruisende kerstmarkt met houten stalletjes geeft je het ultieme wintergevoel.

Het middeleeuwse centrum van deze heerlijke Belgische stad ligt op een steenworp afstand van het station.

Vanaf hier of een van de parkeerplekken rondom de stad wandel je in no time het oude centrum in en waan je je in een openluchtmuseum vol indrukwekkende gebouwen. Brugge is prettig overzichtelijk en heel goed te verkennen per voet. Wat ook zo fijn is: autoverkeer wordt zo veel mogelijk geweerd uit de binnenstad. Rondom de stad stroomt een ovale gracht met aftakkingen, de Brugse reie, waarin de historische gevels prachtig weerspiegelen. Langs het water zijn oude poorten bewaard gebleven, zoals de Smedenpoort, Katelijnepoort en Gentpoort. Ze komen met hun gelijknamige straatnamen bijna allemaal uit bij de Grote Markt, het hart van Brugge.

MT52 M52 toerisme brugge Beeld
 • Prachtige open rijtuigen rijden je vanaf de Grote Markt langs de mooiste plekken.
MT52 M52 toerisme brugge Beeld
 1. Op de wintermarkt in het hart van Brugge zijn diverse kraampjes te vinden met zoete en hartige lekkernijen.
 2. Brugge staat bekend om het kantklossen. Op de kerstmarkt vind je dan ook veel versieringen gemaakt van kant.
MT52 M52 toerisme brugge Beeld
MT52 M52 toerisme brugge Beeld
 • Brugge is omringd door een gracht met diverse aftakkingen, Brugse reien genoemd, waar prachtige, historische pandjes langs staan. De Groenerei is bij Bruggenaren een geliefde plek vanwege de vele terrasjes.
MT52 M52 toerisme brugge Beeld
 1. Veel etalages zijn tijdens de feestmaand in stijl versierd.
 2. Voordeuren, gevels en etalages zijn nu feestelijk versierd.

Wintermarkt

De Grote Markt en het nabij­gelegen Simon Stevinplein, zijn tijdens de wintermaanden the place to be als het aankomt op kerstcadeautjes shoppen en gezelligheid in wintersfeer. De wintermarkt maakt vooral indruk zodra de avondschemer haar intrede doet. De duizenden lichtjes die dan worden ontstoken, versieren de oude gevels op sprookjesachtige wijze. Veel mensen slenteren langs de houten stalletjes of spreken met vrienden af voor een hapje en een drankje. Op de Grote Markt verschijnt traditiegetrouw elk jaar een grote ijsbaan, verlicht door duizenden lampjes, waar jong en oud al zwierend over het ijs glijden. Er wordt glühwein geschonken en gedronken en de sfeer is vrolijk en ontspannen.

MT52 M52 toerisme brugge Beeld
 • De Burg is een mooi plein met prachtige gebouwen. Op deze historische plek bouwde de eerste graaf van Vlaanderen een vesting waaromheen de stad Brugge is ontstaan.
MT52 M52 toerisme brugge Beeld
 1. Het Sint-Jans–hospitaal dateert uit de twaalfde eeuw en is nu een museum.
 2. Frederiek van Pamel is bloemist, decorateur en sfeermaker en dat zie je al aan de prachtige etalage.
MT52 M52 toerisme brugge Beeld
 • Op het plein La Place Burg zijn het stadhuis uit 1376 en de Basiliek van het Heilig Bloed te bewonderen.
MT52 M52 toerisme brugge Beeld
 1. Het lijkt alsof deze in stijl geklede Bruggeling uit een kerstfilm is komen wandelen.
 2. Zeg je Brugge, dan zeg je chocolade! De chocolatiers doen dan ook hun uiterste best om de etalages zo aantrekkelijk mogelijk te maken.
MT52 M52 toerisme brugge Beeld
 1. Godiva is een bekende chocolaterie die in Brugge aan de Markt te vinden is.
 2. In elk hoekje van de stad is wel een plekje voor kerstversiering.

Chocolade en cadeautjes

Voor kerstinkopen hoef je niet alleen je pijlen te richten op de kerstkraampjes. Vlak bij de Grote Markt vind je De Witte Pelikaan in een prachtig gebouw uit de renaissance. De etalage is mooi versierd en ook binnen kijk je je ogen uit. Het interieur vol kroonluchters staat vol versierde bomen in verschillende thema’s. Hier is het elke dag van het jaar kerst, net als bij Kaethe Wohlfahrt, vlak bij het mooie Begijnhof met witgeverfde gevels, dat nog steeds wordt bewoond. Brugge is heerlijk om doorheen te slenteren en in bijna elke straat kom je wel een chocolaterie tegen.

Voor de meest ultieme chocoladebeleving is echter The Chocolate Line aan het Simon Stevinplein een aanrader. Chocolatier Dominique Persoone noemt zichzelf een smaken-acrobaat en creëert pralines voor sterrenrestaurants. De winkel is spectaculair ingericht met een gehalveerde, goudkleurige landrover, bepakt met kerstcadeaus. Er wordt je een kijkje in de keuken gegund en de bijzonderste vormen zijn gegoten in chocolade. Naast alle chocolade en andere heerlijkheden in de vorm van restaurants en lunchadresjes vind je in Brugge ook hippe boetiekjes en eigentijdse conceptstores. Ze vormen een fijn contrast met alle historische pracht en praal van de stad. Heerlijk eten, prachtige gebouwen, mooie musea en een overdaad aan winkeltjes, en dat alles op loopafstand van elkaar. Het is moeilijk om met lege handen weer huiswaarts te keren.

MT52 M52 toerisme brugge Beeld
 1. De meest waanzinnige collectie kerstversiering zie je in de kerstwinkel Wohlfart, vlak bij het lieflijke Begijnhof.
 2. Vanuit een open rijtuig beleef je Brugge op een heel andere manier. Leuk om zo langs de hotspots te gaan.
MT52 M52 toerisme brugge Beeld
 1. De Blinde-Ezelstraat, tussen de Vismarkt en de Burg, is zeker de moeite waard om even doorheen te wandelen. Het straatje dankt haar naam aan de gelijknamige herberg die hier vroeger was gevestigd.
 2. Bijzonder kerststalletje in één van de vele etalages. Wil je niet overal naar binnen stappen? Window­shoppen is ook erg leuk in Brugge.
MT52 M52 toerisme brugge Beeld
Marieke de GeusBarbara Groen.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden