Vrouw met gehoorapparaat - tips voor vakantie met een hoortoestel Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

Zo ga je goed voorbereid op reis met een gehoorapparaat

Een hoortoestel is een heel fijn hulpmiddel als je gehoor achteruit gaat. Dingen die je minder goed of niet meer hoort, kun je hiermee toch meekrijgen. Maar met de vakantie voor de deur, reist de vraag: hoe ga ik op reis met een gehoorapparaat? We zetten een aantal handige tips voor je op een rij.

Want hoewel reizen met een gehoorapparaat niet moeilijk hoeft te zijn, is het goed om te controleren of je alles mee hebt genomen en of verzekeringen je nodig hebt.

Op reis met je gehoorapparaat

Het is altijd vervelend om op je vakantiebestemming aan te komen en te merken dat je iets vergeten bent. Maar als het iets is wat bij je gehoorapparaat hoort, kan het nog vervelender zijn. Controleer daarom van tevoren goed of je alles ingepakt hebt. Deze dingen zijn in ieder geval belangrijk om mee te nemen:

  • Een bewaardoos of droogdoos en eventueel ook een waterdichte opbergdoos
  • Extra batterijen. Zeker als je een niet-oplaadbaar hoortoestel hebt, is het verstandig om genoeg batterijen mee te nemen. Ga na hoe vaak je normaal moet wisselen en bereken op basis daarvan hoeveel batterijen je denkt nodig te hebben.
  • Heb je wel een oplaadbaar hoortoestel? Vergeet dan niet de oplader van de oplaadbare hoortoestelbatterijen.
  • Een reinigingskit, zodat je ook op reis je gehoorapparaat schoon kunt houden.
  • Extra filters, slangetjes en oorstukjes.
  • Een reisstekker, voor het geval dat de stopcontacten anders zijn, en eventueel een spanningsomvormer.
  • Ben je van plan veel te ondernemen en sportieve activiteiten te gaan doen terwijl je op reis bent met een gehoorapparaat? Dan kan een veiligheidskoord ook altijd handig zijn om je hoortoestel niet te verliezen.

Neem deze dingen mee in je handbagage, zodat je het altijd bij de hand hebt. Mocht je in het vliegtuig iets nodig hebben of je bagage kwijt zijn, dan weet je zeker dat je deze spullen altijd hebt.

Een verzekering voor je gehoorapparaat

Je kunt voor alles verzekeringen afsluiten als je op reis gaat, ook voor je gehoorapparaat. En het kan zeker fijn zijn om te doen, omdat een ongeluk altijd in een klein hoekje zit. Je gehoorapparaat valt waarschijnlijk onder de dekking van je reisverzekering, namelijk onder de bagagedekking. De belangrijkste voorwaarde hiervan? Minstens één overnachting in je verblijf. Aan het bedrag dat ze vergoeden kleeft wel een maximaal bedraag, dat je terug kunt vinden in de voorwaarden.

Heb je bij de aanschaf van je gehoorapparaat een verzekering afgesloten? Dan ben je waarschijnlijk verzekerd voor verlies, onherstelbare schade en diefstal. Maar houd er rekening mee dat er vaak sprake is van een ‘na-u-clausule’. Kortgezegd betekent dit dat schade alleen uitgekeerd wordt, als een andere verzekeraar dit niet doet. Wordt het vergoed door de reisverzekering? Dan moet deze eerst uitkeren. Als deze maar een deel vergoedt, kan een gehoortoestelverzekering in sommige gevallen de rest vergoeden. Als je het gehoorapparaat verliest of als het gestolen wordt, moet je altijd aangifte doen bij de politie, voordat de reisverzekering je claim in behandeling kan nemen.

Vliegen met een hoortoestel

Ga je vliegen naar je vakantiebestemming? Dan hoef je op het vliegveld je hoortoestellen niet uit te doen bij de veiligheidscontrole, tenzij daar om gevraagd wordt. Vermeld het altijd wel even, zodat het personeel ervan op de hoogte is. De metaaldetectoren waar je doorheen moet, zijn niet schadelijk en hebben geen invloed op je gehoorapparaat.

In het vliegtuig is het ook verstandig om aan te geven dat je gehoorverlies hebt. Je mag dan namelijk niet bij de nooduitgang zitten. Je hoortoestellen hoef je niet uit te doen bij het dalen of stijgen, tenzij je dit natuurlijk prettig vindt. Houd er wel rekening mee dat je dan mist wat er omgeroepen wordt. De vliegtuigstand kan wel invloed hebben op apparaten die werken met Bluetooth. Dit kun je van tevoren even controleren, zodat je niet verrast wordt.

Zwemmen met een gehoorapparaat

Er zijn verschillende hoortoestellen die waterbestendig zijn. Toch is het verstandig om deze uit te doen als je een duik neemt, omdat het alleen geldt voor kortstondig en oppervlakkig contact met water. Berg ze op in een waterdichte opbergdoos, zodat ze niet beschadigen door zand en water. Het zoute water kan de hoortoestellen ook aantasten, net als zonnecrème en andere cosmetica. Als je veel zweet is het ook verstandig om regelmatig je oren af te drogen, om irritatie en beschadiging te voorkomen.

Tips voor een gehoorapparaat op reis

  • Laad je gehoorapparaat voor vertrek goed op en vergeet ook niet om je oplader mee te nemen.
  • Voor een langere reis is het verstandig om je gehoorapparaat te laten controleren en schoonmaken door een audicien. Dan weet je op vakantie zeker dat alles goed zit.
  • Informeer in het hotel waar je verblijft het personeel dat je gehoorverlies hebt. Voor hen is dit belangrijk voor als er een noodgeval is.

Bron | Gezondheidsnet, BeterHoren

Nynke KooyGetty Images/Westend61

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden