Margriet logo
null Beeld

Wil je duurzaam reizen? Déze 7 tips kunnen je daarbij helpen

Als je van reizen houdt, maar ook bewust met het milieu bezig bent, kan dat soms botsen. Ga je ver weg, of blijf je dichtbij huis? En pak je het vliegtuig of de trein? Geen zorgen: duurzaam reizen hoeft helemaal niet zo lastig te zijn, als je op een paar dingen let.

Sterker nog, reizen kan zelfs bijdragen aan het welzijn van

de wereld.

Wat is duurzaam reizen?

Duurzaam reizen houdt in dat je tijdens je reis bewust rekening houdt met de impact die je hebt op de cultuur en de natuur. En die impact heb je al snel, van de kleine dingen (het plastic waterflesje dat je op het vliegveld koopt) tot de grotere dingen (de CO2 uitstoot van je vliegreis). Met de onderstaande tips kun je de wereld ontdekken, zónder haar te beschadigen.

Kies voor groen transport

Voordat je gedachteloos het eerste ticket naar jouw

bestemming boekt, kan het helpen om even goed na te denken of er andere,

groenere opties zijn. De boot of trein is bijvoorbeeld een stuk groener dat de

auto of het vliegtuig. Maar ook eenmaal op je bestemming kun je bewuste keuzes

maken: pak iets vaker de fiets in plaats van een taxi, bijvoorbeeld. De meeste grote

steden hebben deelfietsen voor toeristen staan.

Het hoeft niet altijd ver weg

Ja, natuurlijk is het gaaf om door de bergen van Brazilië te hiken. Maar in Europa heb je óók hele mooie bergen. En blauwe stranden, prachtige steden, surfoorden en yoga-retreats. Kortom: je hoeft niet altijd ver weg om mooie dingen te ontdekken. Als je het iets vaker dichterbij huis zoekt, verklein jij je impact op het klimaat weer.

Slaap op een groene plek

Hoe heerlijk de luxe van een all-inclusive resort ook is, echt groen zijn ze (meestal) niet. Denk maar aan onbeperkt eten-buffetten, verwarmde zwembaden, en handdoekenservices. Het kan geen kwaad om af en toe iets langer te zoeken en te gaan voor een accommodatie die bijvoorbeeld groene energie gebruikt, of op een slimme manier met afval omgaat. Dat betekent niet dat jij moet inleveren op luxe.

Lees ook:

Wat is nu eigenlijk het verschil tussen biologisch en duurzaam voedsel?

Denk na over de excursies die je doet

Er kan een hoop dierenleed voorkomen worden, als mensen niet meer gedachteloos meedoen aan die leuke ‘exotische’ excursies in verre oorden. De olifanten waar je op kunt rijden worden vaak mishandeld, de tijgerwelpjes waarmee je op de foto gaat worden als volwassen dieren opgesloten en verhongerd. Met deze attracties willen mensen geld verdienen aan toeristen, en het welzijn van de dieren speelt hierbij geen rol. Niet doen, dus.

Steun kleinere ondernemers

Je kunt de lokale economie van een regio of stad enorm

helpen door bij kleinere ondernemers te kopen. Ga dus niet in dat grote hotel van

die keten, maar kies voor een kleinere B&B. Koop je boodschappen bij lokale

markten, in plaats van een grote supermarktketen. Dat is vaak ook nog eens een

stuk goedkoper.

Verbruik zo min mogelijk afval (en dan met name plastic)

Dingen die thuis belangrijk zijn, zijn op reis net zo belangrijk. Dat betekent: zo min mogelijk plastic gebruiken, afval scheiden en niet verspillen. Koop bijvoorbeeld een herbruikbare waterfles, zodat je niet overal waar je komt een nieuw plastic flesje hoeft te kopen. En vraag aan de eigenaar van de accommodatie waar je verblijft, wat daar gebruikelijk is rondom afval scheiden.

Ga voor groen voedsel

Ook in wat je eet kun je opletten. Lokale producten van de markt zijn altijd een groenere optie, dan voorverpakte dingen uit de supermarkt of die snelle hap in een fastfoodketen. Het kan ook helpen om producten te kopen die lokaal geproduceerd worden. Dat is niet alleen beter voor het milieu (want er hoeft niets ingevlogen te worden), maar smaakt ook vaak een stuk lekkerder en authentieker.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Bedrock.nl

Beeld | iStock

Wil je meer weten over duurzaamheid? Deze week besteden we in Margriet extra aandacht aan het onderwerp. Haal het nummer nu in de winkel of bestel 'm online.

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden