null Beeld

Wegenbelasting voor je camper: hoe zit dat precies?

Als je een camper hebt gekocht zijn er toch wat zaken die je van te voren geregeld moet hebben. Één daarvan is de wegenbelasting. Gelukkig betaal je voor een camper minder wegenbelasting dan voor een normale auto. Camperhomie zocht voor je uit hoe je dit regelt én wat je verder moet weten.

Voor een camper betaal je drie maanden wegenbelasting. Een kwart van de belasting die je normaal gesproken zou moeten betalen voor een personenauto. Puur omdat campers doorgaans maar een aantal maanden per jaar worden gebruikt.

Wegenbelasting camper

De hoogte van de wegenbelasting die je voor een camper

moet betalen, is onder andere afhankelijk van het gewicht van de camper, je

woonplaats en het soort brandstof. Per situatie kan dit dus verschillen.

Verder zijn er drie verschillende tarieven:

  • Voor campers die ouder zijn dan 40 jaar hoef je geen belasting te betalen.
  • Voor campers tot 40 jaar betaal je het zogenoemde kwarttarief.
  • Voor campers die bedrijfsmatig worden verhuurd betaal je het halftarief.

Extra tip: Controleer altijd de eerste aanslag die de Belastingdienst stuurt. Rekent de Belastingdienst wel het kwarttarief?

Camper houderschapsbelasting

Als jij je camper particulier verhuurt blijf je in het kwarttarief. Wanneer de camper bedrijfsmatig verhuurt wordt (kvk registratie) is het halftarief van toepassing. Dit wordt ook wel houderschapsbelasting genoemd. Dit is dus de helft van wat men betaalt voor een auto met hetzelfde gewicht en dezelfde brandstof. Check ook hierbij de inrichtingseisen van de Belastingdienst.

Inrichtingseisen camper

Wist je dat de aantekening ‘kampeerauto’ op het kentekenbewijs of kentekencard niet voldoende is om in aanmerking te komen voor het kampeerautotarief? De camper moet óók voldoen aan de inrichtingseisen van de Belastingdienst. Zo moeten er onder andere minimaal 2 vaste zitplaatsen, twee slaapplaatsen en een vaste tafel zijn. Bekijk vooraf dus alle eisen voor jouw camper.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Camperhomie

Beeld | Getty Images

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden