null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Wat zijn de gevolgen voor je vakantie als Nederland vandaag rood kleurt?

Hoewel het nog maar kort geleden leek dat we deze zomer 'gewoon' op vakantie konden, is de situatie nu compleet anders. De kans is groot dat Nederland rood of zelfs donkerrood kleurt op de kaart van het Europese Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC), en dat kan gevolgen hebben voor je vakantie.

Maar wat zijn die gevolgen, of wat kúnnen ze zijn? We zetten alles wat je wilt weten voor je op een rij.

Wat als Nederland rood kleurt?

Om te bepalen welke kleurcodes landen krijgen, kijkt het ECDC naar de epidemiologische situatie in een land. Op basis daarvan krijgt een land een kleur, en lidstaten van de EU kunnen op basis van die kleur bepalen of ze inreisbeperkingen of maatregelen willen instellen voor reizigers uit die landen. De kleurcodes van het ECDC zijn een advies en niet bindend, maar EU-landen hebben wel met elkaar afgesproken om deze adviezen zo veel mogelijk op te volgen.

Gevolgen voor je vakantie

Betekent dat dan meteen dat je nergens meer naartoe mag reizen? Niet per se, want de kleurcode is dus geen bindend reisadvies. Een coronapaspoort is nog steeds geldig, maar het is aan de verschillende landen om te bepalen in hoeverre ze de kleurcodes opvolgen. Nu moet je sowieso vaak al een negatieve test of vaccinatiebewijs laten zien als je een land binnen wilt, maar er is als Nederland rood kleurt kans op aanvullende maatregelen. Denk hierbij aan een gezondheidsverklaring, verplichte quarantaine of inreisverbod.

Of landen deze maatregelen invoeren is afhankelijk van de situatie in hun land. Ze zullen kijken naar of het virus er onder controle is, maar ook economische belangen spelen een rol. Sommige landen wachten namelijk al een hele tijd met smart op toeristen.

Lees ook: Binnenkort op vakantie? Zo maak je een afspraak om je gratis te testen

Ontwikkelingen in de gaten houden

Het is dus belangrijk de ontwikkelingen in jouw vakantieland zowel van tevoren als op het moment dat je er bent goed in de gaten te houden. Frankrijk kwam de afgelopen dagen al meerdere keren in het nieuws, onder meer omdat het land een gezondheidspas instelt om op bepaalde locaties naar binnen te mogen. Als Nederlander kun je gelukkig met de CoronaCheck-app of het gele vakantieboekje aantonen dat je geen corona hebt (lees hier meer). Op dit moment mag je het land dan gewoon in.

Italië

Vakanties naar Italië ziet correspondent Anouk Boone van het RTL Nieuws ook niet in het water vallen. "Ik voorzie op korte termijn geen reisbeperkingen voor Nederlanders. De situatie kan wel veranderen als het aantal besmettingen in Italië zelf ook omhoog schiet", zegt Boone. "Maar er is nu alleen nog maar sprake van een lichte stijging, dus nog geen reden tot zorg."

Duitsland en Spanje

Wie de grens over wil naar Duitsland, lijkt dat voorlopig ook nog gewoon te kunnen doen. Als je kijkt naar Spanje, waarvoor code rood al geldt, is te zien dat in Duitsland alleen de maatregel om een extra formulier in te vullen is toegevoegd.

Of de populaire vakantiebestemming Spanje extra maatregelen voor Nederlanders zal treffen is nog de vraag, maar de kans wordt steeds kleiner dat Nederlanders daar momenteel naartoe reizen. Voor het vasteland gold al een oranje reisadvies, en voor de Balearen inmiddels ook.

Op de ANWB Reiswijzer kun je per land zien welke reisbeperkingen ze aanhouden.

Lees ook: Wat doe je als je op vakantie bent en jouw bestemming ineens oranje reisadvies krijgt?

Bron | NOS, RTL Nieuws, ANWB

Beeld | Getty Images

Kirsten ZijderveldGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden