null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Wat doe je als je op vakantie bent en jouw bestemming ineens oranje reisadvies krijgt?

Door het systeem met kleurcodes kun je voor het boeken van een vakantie goed weten naar welke landen je veilig kunt reizen. Maar wat als je al op vakantie bent in een geel of groen land en jouw bestemming ineens een oranje reisadvies krijgt? We leggen je uit welke opties je dan hebt.

Allereerst is het aan jou om te bepalen of je wilt blijven of dat je liever meteen naar huis gaat. De vervolgstappen zijn namelijk in beide situaties anders.

Wil je blijven ondanks oranje reisadvies?

Als je wilt blijven ondanks het oranje reisadvies, houd er dan allereerst rekening mee dat de maatregelen lokaal strenger kunnen worden. Misschien wordt er een lockdown ingevoerd of een avondklok. Zoek dit goed uit. Ook is het belangrijk je terugreis (alvast) goed voor te bereiden. Op NederlandWereldwijd.nl kun je bij het betreffende reisadvies terugvinden wat je nodig hebt om naar Nederland te reizen. Dit kan bijvoorbeeld een coronabewijs zijn (op basis van vaccinatie of een negatieve PCR-test), een gezondheidsverklaring of quarantaineverklaring.

Word je onverhoopt ziek in een land met een oranje reisadvies? Neem dan contact op met je zorgverzekering en reisverzekering. Het is namelijk zo dat zorgverzekeraars medische kosten vergoeden volgens het Nederlandse tarief, en hogere kosten moet je dan zelf betalen. Soms zijn hogere medische kosten echter wel meeverzekerd in je reisverzekering. Maar in een land met oranje reisadvies ben je meestal niet verzekerd tegen kosten die te maken hebben met corona.

Een kwart van de reisverzekeraars dekt zelfs helemaal niets bij code oranje. Goed dus om dit uit te zoeken voor je vertrekt, en als dat te laat is kun je nu informatie opvragen. Als je terug reist naar Nederland kunnen er maatregelen gelden, zoals quarantaine. Om te weten of dat in jouw situatie ook zo is, kun je de quarantaine reischeck doen.

Lees ook:

Van verzekering tot prikbewijs: dit wil je weten over vakantievieren anno 2021

Wil je liever naar huis bij oranje reisadvies?

Als je liever meteen naar huis gaat zodra het reisadvies oranje wordt, is het van belang of je je reis via een reisorganisatie hebt geboekt of los. Als je namelijk een pakketreis hebt via een reisorganisatie, dien je de organisatie te vragen of je per direct terug kunt of dat je moet wachten op de terugreisdatum die je geboekt hebt. Als je eerder terug mag reizen, vraag de reisorganisatie dan of je je geld terugkrijgt voor het deel van de reis dat je mist.

Vraag ook na of je de eventuele extra kosten van het eerder terug reizen, van bijvoorbeeld een extra vliegticket, zelf moet betalen. Krijg je geen geld terug, maar heb je wel een reisverzekering? Dan kun je daar navragen of de kosten vergoed worden.

Als je je accommodatie en het vervoer los geboekt heeft (of met eigen vervoer reist) en eerder wilt terugreizen, vraag dan na of je de terugreisdatum kunt wijzigen en of je je geld terug krijgt voor de overige geboekte dagen en de omboekkosten. Neem ook contact op met je reisverzekering om te bespreken of je de extra kosten vergoed krijgt.

Grenzen dicht

Heeft het land waar je op vakantie bent besloten de grenzen dicht te gooien? Houd er dan rekening mee dat je zelf verantwoordelijk bent voor je terugreis en dat de Nederlandse overheid je niet terughaalt. Bij je reisverzekering kun je controleren of de kosten van een eventueel langer verblijf vergoed worden.

Bron | NederlandWereldwijd, ANP

Beeld | Getty Images

Kirsten ZijderveldGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden