null Beeld

Waarom je bijna altijd nét voor de bushalte of het treinstation wakker wordt

Probeer jij elke

ochtend nog nét wat extra slaap te pakken in de trein of bus naar je werk?

Misschien merk je dan ook wel dat je altijd nét een halve minuut voor je bij je

bestemming aankomt wakker schrikt. Maar hoe komt het dat onze hersenen precies

weten wanneer we bij de juiste bushalte of treinstation zijn?

Volgens Amerikaanse

wetenschappers zijn onze hersenen tijdens zo’n powernap een stuk

actiever dan we denken

Onbewust luisteren

Dat onze hersenen in staat zijn tot bijzondere dingen, dat wisten we natuurlijk al wel. Maar wist je ook dat een groot gedeelte van ons brein precies weet waar we zijn en welke tijd het is, zélfs als we slapen? Terwijl jij denkt dat je lekker in dromenland bent, horen je hersenen nog van alles om je heen. Onbewust hoor en analyseer je alle informatie die er rondom je gaande is. Als je de aankondigingen in de trein hoort of wanneer de deuren van de bus open gaan, weet je brein dus precies waar je bent én of je wakker moet worden. Het zou kunnen dat je daarom altijd nét op de juiste plek wakker wordt.

Even kort wakker

Een andere verklaring is dat je tijdens zo’n dutje eigenlijk meerdere keren wakker bent, maar dat je dat niet meer weet. Je moet namelijk een aantal seconden uit je slaap zijn om bewust wakker te zijn geweest, maar je hersenen kunnen in kortere tijd wél onthouden waar je bent en wanneer je de trein uit moet. Zo check je dus onbewust steeds of je er al bent, maar herinner je alleen de laatste keer omdat je toen wakker bleef.

Lees ook: Met déze tips kom jij heerlijk slapend je vlucht door

Interne klok

Word je ook regelmatig wakker nét voordat je wekker gaat? Zeker als je elke dag op dezelfde tijd je bed uit komt, kun je in een ritme komen. Het zou kunnen dat dit ongeveer hetzelfde is als je vaak op dezelfde tijd in dezelfde bus of trein zit. Je weet dan hoe laat je wakker moet worden, dus helpt je interne klok je een handje. Je lichaam en hersenen zijn namelijk heel goed in het onthouden en aanleren van bepaalde routines, en dit zou er één kunnen zijn. Onderzoekers zijn het niet helemaal eens met of dit écht precies zo werkt, maar het is wel een mogelijkheid.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Flair, The Cut

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden