null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom het altijd zo koud is in het vliegtuig

Iedereen die weleens met het vliegtuig gereisd heeft, zal het beamen: als je net zit weet je niet hoe snel je je jas uit moet doen - zó warm. Maar als het vliegtuig eenmaal in de lucht is, is het weer koud en ben je blij als je een extra trui of sjaal bij je hebt.

Waarom is het toch altijd zo koud in het vliegtuig?

Koud in het vliegtuig

Er zijn verschillende redenen waarom vliegmaatschappijen ervoor kunnen kiezen de temperatuur tijdens de vlucht laag te houden:

1. Flauwvallen

Uit een onderzoek naar de reden waarom passagiers soms flauwvallen tijdens de vlucht is gebleken dat je tijdens een vlucht meer last hebt van 'hypoxie' vanwege de druk in de cabine. Hypoxie is een tekort aan de hoeveelheid zuurstof die de weefsels bereikt. Dit kan leiden tot flauwvallen. Hoge temperaturen in de cabine kunnen het risico op hypoxie vergroten.

2. Lichaamswarmte

Je bent met veel mensen in één kleine ruimte en de lichaamswarmte van passagiers is behoorlijk groot. Goed ventileren is dus nodig om het een beetje fris te houden in het vliegtuig. Inkomende lucht moet daardoor op of onder de vereiste cabinetemperatuur zijn.

3. Apparatuur

Volgens een stewardess van een binnenlandse Amerikaanse luchtvaartmaatschappij, worden vliegtuigen koel gehouden omdat dat beter is voor de cockpitinstrumenten en noodapparatuur.

Kortom: een extra trui meenemen is dus altijd aan te raden.

null Beeld

Via de Margriet Shop kun je verschillende vliegreizen boeken. Zoals acht dagen Portugal, vanaf 449 euro per persoon.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Cosmopolitan UK

Beeld | Getty Images

Kirsten ZijderveldGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden