Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Verrassend: déze mensen reizen het vaakst alleen

Droomde je al langer van om alleen naar een Europese stad te reizen of naar de andere kant van de wereld? Straks kan het waarschijnlijk allemaal weer… Tijd dus om te beginnen met het realiseren van die droom. En wist je dat je dan zéker niet de enige vrouw bent met die plannen?

"Als je solo reist, maak je twee reizen: één naar het land van bestemming en één naar jezelf"

Solo reizende vrouw

De gemiddeld avontuurlijke reiziger is namelijk geen 28-jarige man, maar een 47-jarige vrouw, zo blijkt uit onderzoek. Daarbij komt dat volgens boekingswebsite Hostelworld het aantal vrouwen dat op soloreis ging in twee jaar is gestegen met 45 procent. Deze groei is volgens de site te danken aan het feit dat het gemakkelijker is geworden in je eentje eropuit te trekken. Dit komt door de verbeterde technologie, met apps die ons de weg wijzen of hotelletjes aanraden, en door de flexibelere arbeidsmarkt die ons toelaat vaker en langer weg te gaan.

Begin dicht bij huis

Wil je voor het eerst alleen op reis? Begin dan met een korte vakantie dicht bij huis, zodat je al een beetje kunt wennen aan het alleen op pad zijn. Ga een weekend naar de Wadden of maak een citytrip. Wat kan je gebeuren? Stippel een leuk plan uit met alles wat je wilt zien en doen en trakteer jezelf op lekker eten en een goed hotel. Een Airbnb kan ook. Het voordeel hiervan is dat je je kunt terugtrekken op de bank of kunt koken als je geen zin hebt om buiten de deur te eten. Zo creëer je voor jezelf een thuis in een onbekende omgeving.

Alleen reizen

Irene Herbers (52) is auteur van het boek Hoe reis ik solo? en lifecoach op Ibiza. "Als je solo reist, maak je twee reizen: één naar het land van bestemming en één naar jezelf" Maar wat doet solo reizen nou met je? “De wereld bereizen, deed ik al, maar altijd samen met mijn geliefde. Mensen die solo op pad waren, fascineerden mij, maar ik twijfelde of ik dat ook zou kunnen. Toen het bedrijf waar ik werkte failliet ging, besloot ik van de nood een deugd te maken en drie maanden met mezelf door China en Mongolië te trekken. De nacht voor ik vertrok werd ik ziek. Was het koudwatervrees? Of angst? In elk geval zag ik huizenhoog op tegen mijn avontuur. Tot ik de Transmongolië Express instapte en mijn angst verdween als sneeuw voor de zon."

Veel ontdekkingen over jezelf

"Als je solo reist, maak je twee reizen: één naar het land van bestemming en één naar jezelf. Je doet veel ontdekkingen over jezelf. Over hoe je omgaat met moeilijke situaties bijvoorbeeld, maar ook hoe verschillend je reageert als je alleen bent of met een reismaatje. Als een hotel tegenvalt, kun je daar samen over zeuren. In je eentje houdt dat gemopper snel op, omdat je je realiseert dat klagen je niets brengt. Alleen is er geen afleiding van een reisgenoot, daardoor beleef je alles heel bewust en intens."

"Ook spreekt het je vindingrijkheid aan en is het heerlijk om maximaal egoïstisch te kunnen zijn. Je leert nee zeggen en trouw te blijven aan jezelf. Ook in verbinding met andere reizigers. Ben je iemand beu? Dan ga je weer. Zie je het niet zitten om die berg te beklimmen? Dan doe je dat niet. Je leeft naar jóúw verlanglijst en kunt impulsief beslissen. Dat geeft een gevoel van ultieme vrijheid en eenmaal thuis gaat dat gewoon door. Is er niemand om mee naar de film te gaan, dan ga je gewoon alleen.”

Lees ook:

Is bellen naar het buitenland ‘gratis’ of niet? Dít moet je weten

Met jezelf op avontuur

Tessa aan de Stegge is trendonderzoeker op het gebied van reizen. Ze vertelt waarom solo reizen steeds populairder wordt onder vrouwen. "Dat vrouwen steeds meer die eigen ruimte durven innemen, komt mede doordat ze vaker hun eigen geld verdienen en onafhankelijker zijn. Rijst eerst de vraag, wat is solo? Voor veel vrouwen betekent solo: reizen zonder mensen die je kent. Voor hen is een yogaweek met gelijkgestemden al solo genoeg. Voor anderen staat solo reizen voor helemaal alleen met jezelf op avontuur gaan. Of dat nu met de trein naar Parijs is of met een rugzak door Azië."

"Solo reizen gaat trouwens niet per se om het alleen-zijn op zich. In essentie willen wij ons als mens verbinden en zullen we ook in een ander land verbinding zoeken. Solo reizen gaat meer over het (her)ontdekken van aspecten van jezelf waar je in het dagelijks leven niet aan toekomt. Persoonlijke ontwikkeling is belangrijk. We hebben er behoefte aan om ons naast partner, moeder of collega, ook vrouw te voelen. Dat vrouwen steeds meer die eigen ruimte durven innemen, komt mede doordat ze vaker hun eigen geld verdienen en onafhankelijker zijn."

Goede ontwikkelingen

"Uitrusten alleen lijkt niet meer de enige reden waarom we op vakantie gaan. We voegen er componenten aan toe en gaan fietsen, yogaën, wandelen, musea bezoeken of mediteren. Een andere trend is de groeiende behoefte aan bewust leven en het doen van authentieke ontdekkingen. Zo verkiezen we steeds vaker een B&B die biologische producten serveert boven een Amerikaans resort. En dat is mooi omdat het mes zo aan twee kanten snijdt. De reiziger doet persoonlijke ervaringen op en tegelijkertijd wordt de lokale economie gestimuleerd. Een andere goede ontwikkeling is dat we gedurende het jaar steeds vaker rust- en vakantiemomenten in bouwen. De tijd dat we ons geld vooral in spullen stopten, lijkt voorbij. We realiseren ons dat investeren in herinneringen en ervaringen veel waardevoller is.”

Lees ook:

Op vakantie met de camper? Híer moet je op letten

Basisprincipes voor reizigers

Maar wat moet je allemaal doen voor je alleen op reis gaat? We geven je wat handvatten voor een goede voorbereiding.

  • Neem weinig mee. Met name vrouwen neigen ernaar te veel in hun koffer te proppen. Je hoeft echt niet bij elke outfit andere schoenen aan.
  • Accepteer dat je veel moet wachten. Zorg dat je een boek bij de hand hebt en maak je niet druk als er vertraging is of je lang in een rij moet staan.
  • Koop een plaatselijke simkaart, zodat je bereikbaar bent, Google maps kunt gebruiken en een taxi kunt bestellen.
  • Accepteer dat het niet altijd alleen maar leuk is. Vertrouw erop dat alles altijd goed komt. Later zul je erom lachen.

Handige sites & apps

  • rome2rio.com Een reiswebsite die ook een app heeft. Met Google maps kom je een heel eind, maar deze site is nóg uitgebreider en completer.
  • Tripit Deze app verzamelt automatisch alle bevestigingen van tickets en hotelovernachtingen uit je mailbox en ordent die op chronologische volgorde. Zo heb je alles bij de hand en voorkom je zoektochten in je mailbox.
  • gezondopreis.nl en ggdreisvaccinatis.nl Op deze sites lees je per land welke voorbereidingen je kunt treffen en welke vaccinaties verplicht zijn, zodat je gezond op reis gaat en vooral gezond weer thuiskomt.
  • bagtorality.com, expeditieaardbol.nl, alleenopreis.net, ikwilmeerreizen.nl en globehopper.nl Een greep uit de vele inspirerende sites met favoriete bestemmingen, reisverhalen, tips en tricks en lijstjes met wat je wél en vooral niet mee moet nemen in de koffer.
  • Tourlina Behoefte om ervaringen te delen of andere vrouwelijke reizigers te ontmoeten? Installeer Tourlina, een app die je in contact brengt met andere vrouwelijke reizigers die zijn waar jij op dat moment bent.

Tafel voor één

Voor veel vrouwelijke reizigers is het in je eentje uit eten gaan een reden om niet alleen te reizen. Lunchen met jezelf is nog tot daaraan toe, maar ’s avonds om a table for one vragen, is vaak een brug te ver. Alleen al bij het idee voelen veel vrouwen zich ongemakkelijk. Mensen zouden kunnen denken dat je eenzaam bent. Nou en? Aandacht besteden aan iets waar je geen invloed op hebt, is verspilde moeite. In plaats van je druk maken over wat anderen denken, kun je jezelf beter gelukkig prijzen. Want je doet het toch maar mooi, en met een triomfantelijke glimlach: wijn bestellen op het terras van je favoriete restaurant.

Heimwee

Van alle kwaaltjes die je kunt oplopen, is heimwee misschien wel het lastigste. Tips om dat te voorkomen en te genezen.

  • Doe dingen die je thuis ook doet. Heb je het even gehad en verlang je naar een avondje op de bank? Geef eraan toe. Download een serie of film, laat de buitenwereld aan je voorbijgaan en blijf in je kamer.
  • Neem contact op met het thuisfront, maar overdrijf het niet. Zet dus niet álles, inclusief de geschiedenis van een kerk, op de familie-app. Leef in het hier en nu en laat het leven in Nederland even los.
  • Trakteer jezelf op iets moois, op een heerlijke maaltijd of op een lekker hotel.
  • Zorg voor eigen muziek.
  • Voelt de omgeving niet comfortabel, reis dan door naar een andere plek.
  • Schrijf in je reisdagboek.

Reisverzekering

Controleer of de dekking van je reisverzekering aansluit bij je vakantie. Het kan zijn dat je minder of juist meer dekking nodig hebt. Bijvoorbeeld omdat je buiten Europa reist of juist niet. Denk ook aan je dekking als je eenmalig een ander soort reis maakt dan normaal en let op het maximum aantal gedekte vakantiedagen bij een lange reis. Controleer je reisverzekering ook op overlap.

  • Bijkomende medische kosten in het buitenland zijn soms ook gedekt op de aanvullende zorgverzekering.
  • Bagage kan ook gedekt zijn op een inboedelverzekering met buitenshuisdekking.
  • Autopechhulp is mogelijk al gedekt met een pechhulpservice.
  • Rechtsbijstand kan al gedekt zijn via een (gezins)rechtsbijstandverzekering. Heb je een aparte rechtsbijstandsverzekering met dekking, dan kun je deze module op de reisverzekering achterwege laten.
  • Ongevallen zijn ook gedekt op een ongevallenverzekering. Heb je deze afgesloten, dan is een aparte module bij de reisverzekering niet nodig.

Tekst | Ymke van Zwoll

Beeld | Getty Images

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden