null Beeld

Veilig vliegen in tijden van corona? Dit is hoe het er nu voor staat

De grenzen van vakantielanden gaan binnenkort weer open, waardoor de zomer in het buitenland vieren, ineens weer mogelijk is. Maar hoe zit dat eigenlijk met de regels als je in tijden van corona veilig naar je vakantiebestemming wilt vliegen? Moet je bijvoorbeeld verplicht een mondkapje op en afstand houden? Of geldt er voor het luchtverkeer weer een ander beleid?

Dit is hoe het er nu voor staat met de coronamaatregelen rondom vliegen.

Veilig vliegen in tijden van corona

Onder andere KLM, Transavia en Corendon willen binnenkort meer gaan vliegen. Toch is er tot nu toe nog geen universeel beleid, voor de luchtvaartmaatschappijen, om de veiligheid te waarborgen voor passagiers die willen vliegen in tijden van corona. Zo is het bijvoorbeeld niet verplicht om de middelste stoel leeg te houden en ook over het dragen van een mondkapje zijn de meningen verdeeld. Volgens het RIVM ligt de verantwoordelijkheid hiervoor bij de vliegbranche zelf. Dat komt onder andere, omdat wanneer vliegtuigen met lege stoelen in het midden zouden moeten vliegen, sommige maatschappijen niet genoeg winst kunnen maken of de tarieven moeten verhogen.

Een Europees beleid

Er zijn dus (nog) geen harde regels of maatregelen, waardoor het per vliegmaatschappij kan verschillen hoe zij met het coronavirus omgaan. Wel heeft de European Union Aviation Safety Agency (EASA), in opdracht van de Europese Commissie, een soort handleiding voor passagiers opgesteld. Daarin staan geen regels, maar aanbevelingen omtrent het vliegen. Bijvoorbeeld om zoveel mogelijk afstand te bewaren bij het boarden en de bagageband, maar ook om een mondkapje te dragen. Dit omdat bij veel maatschappijen het dragen van een mondkapje wel een vereiste is. Volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zullen alle vliegtuigmaatschappijen vervolgens zelf die aanbevelingen naar hun eigen beleid moeten door vertalen.

Lees ook: Deze animatie laat zien hoe snel een virus zich kan verspreiden in een vliegtuig

Geen lege stoelen

Om de afstand in een vliegtuig te kunnen bewaren lijkt de simpele oplossing, om de stoel in het midden leeg te laten, in de praktijk dus niet haalbaar. De meeste luchtvaartmaatschappijen kun hiermee niet hun omzet halen. Daarom laten Transavia en KLM al weten dat ze in principe de stoel in het midden niet vrijhouden. Dit zal alleen bij uitzondering gebeuren, of wanneer het land van bestemming deze regel wel hanteert, bijvoorbeeld in Italië.

Speciale luchtfilters

Al eerder bleek dat de luchtkwaliteit in een vliegtuig beter is dan bijvoorbeeld een trein of bus. Dat komt door een speciaal ventilatiesysteem. Daarnaast hebben alle moderne vliegtuigen speciale hepa-filters (High Efficiency Particulate Air-filters). Die moeten zorgen dat de verspreiding van corona, tijdens het vliegen, beperkt blijft. Door deze speciale filters wordt de lucht in een vliegtuig om de drie minuten ververst. Hierdoor moeten vochtdruppeltjes zo snel mogelijk het vliegruim verlaten.

Extra schoonmaken

Daarnaast is volgens het RIVM de kans redelijk klein dat je besmet raakt met het virus, door bijvoorbeeld oppervlakten in het vliegtuig aan te raken. Wel raden zij aan om je handen zo goed en vaak mogelijk te blijven ontsmetten, niet aan je gezicht te zitten en ook zoveel mogelijk op je plaats te blijven tijdens je vlucht. Daarnaast geven KLM en Transavia aan dat de contactmomenten tussen de passagiers en de bemanning zoveel mogelijk zijn beperkt. Ook wordt het vliegtuig extra grondig en vaker schoongemaakt en moeten passagiers uit risicogebieden eerst een gezondheidsverklaring invullen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NU.nl, RTL Nieuws

Beeld | iStock

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden