Van verzekering tot prikbewijs: dit wil je weten over vakantievieren anno 2021
Waar je ook op vakantie gaat dit jaar, corona zou roet in het eten kunnen gooien. Dit wil je weten over vakantievieren anno 2021.
Waar gaan we naar toe?
Nederland is populair
“Nederlanders zijn een reislustig volk,” zegt toerismestrateeg en vakantiewatcher Isabel Mosk. “Vakantie vormt een belangrijk onderdeel van ons leven. Dat laten we ons niet zomaar ontnemen, maar je merkt dat we veel voorzichtiger zijn dan in andere jaren. Normaal boeken veel Nederlanders hun zomervakantie al aan het begin van het jaar. Nu is een grote groep nog steeds afwachtend. Zit een buitenlandse vakantie er deze zomer in? Wat kan er wel en wat niet? Een andere groep speelt op safe en heeft alvast een vakantie gepland in eigen land. De laatste jaren werd Nederland als vakantiebestemming al populairder, wat door het coronavirus in een stroomversnelling is geraakt. Vooral de buitengebieden doen het heel erg goed.”
“De Waddeneilanden waren dit jaar veel eerder volgeboekt dan normaal gesproken, maar ook Drenthe, de Veluwe, de Achterhoek en Zeeland zijn enorm in trek. We zien in deze gebieden een duidelijke stijging in de verhuur van vakantiehuizen, omdat je dan niemand hoeft tegen te komen en lekker je eigen boodschappen kunt doen. Vrijstaande huisjes in de natuur doen het ook goed, zoals die van Landal PUUR Exloo in Drenthe, Natuurhuisje Belvilla. Ook al gaat het hele land op slot, jij zit in je eigen onderkomen, met allerlei buitenactiviteiten binnen handbereik. Op de meeste campings is nu nog wel plek, maar daar komt deze maand snel verandering in. Als laatste heb je de staycation, ofwel de thuisblijfvakantie. Vanwege het kleinere aanbod van buitenlandse vakanties, zal dat ook dit jaar een populaire vorm van vakantievieren blijven. Maar zodra we wat meer vrijheid krijgen, zullen veel mensen alsnog een lastminutevliegvakantie naar een zonnige plek boeken.”
Kleur (be)kennen
Op nederlandwereldwijd.nl vind je het reisadvies voor alle landen van de wereld. Als een gebied de kleurcode groen heeft, kun je er gewoon naartoe reizen. Bij een geel reisadvies ook, maar dan is waakzaamheid geboden. Een rood reisadvies betekent dat er gevaar dreigt en dat reizen worden afgeraden. Een oranje kleurcode houdt in dat alle niet-essentiële reizen worden afgeraden. Het is slim om de kleurcodes goed in de gaten te houden, ook tijdens je vakantie.
Even checken wat er wordt gedekt
Ga je op vakantie naar een gebied met kleurcode oranje of rood, dan kan het zijn dat je verzekering niet geldig is. Sommige verzekeraars dekken in deze gebieden niets, andere aanbieders skippen alles wat met corona te maken heeft, maar zijn coulant als het gaat om bijvoorbeeld een gestolen camera. Springt je bestemming tijdens je vakantie op oranje, dan ben je nog steeds verzekerd op basis van je polisvoorwaarden. Het is wel zaak dat je het gebied in zo’n geval verlaat zodra dat veilig kan. In een dergelijke situatie is het handig om contact op te nemen met je reisverzekeraar.
Lees ook: Zo maak je het beste van die (onvermijdelijke) vakantieruzie
Vakantietrends 2021
- Autovakantie: de achterbak volladen en rijden maar.
- Staycation: in je eigen huis de vakantieslingers ophangen.
- Airbnb: een volwaardig huis met een fiets, boeken en spelletjes.
- Glamping: comfortabel overnachten in een luxe tent die al staat.
- Camper: gaan en staan waar je wilt, met alles bij de hand.
- Tiny houses: vakantievieren zonder overbodige ballast.
- Pop-upcamping: kamperen met een festivalgevoel.
- Boot: staren in de verte, kabbelend over het water.
- Vakantiepark: van alle gemakken voorzien.
Pakketreisgarantie
De meeste Nederlanders hebben al ruim een jaar niet meer gevlogen, maar lijnvluchten vanaf Schiphol zijn al die tijd gewoon de lucht in gegaan. Sterker nog: als je er eentje wilt boeken naar een veilige bestemming, is er niemand die je tegenhoudt. Het RIVM acht de kans dat je in het vliegtuig wordt besmet met het coronavirus heel klein, omdat de luchtverversing heel goed is geregeld. Bij de meeste vliegmaatschappijen is online inchecken verplicht, net als een mondkapje, een incidentele temperatuurcheck en afstand houden.
Het verschilt per bestemming welke eisen er zijn om een land te worden binnengelaten. Meestal wordt er gevraagd om een negatief testadvies van maximaal 48 uur oud. Het is slim om je hier van tevoren in te verdiepen. Boek je op eigen gelegenheid een vlucht en bijvoorbeeld een huisje of hotel, dan is het goed om te weten dat je geen garantie hebt dat je je geld terugkrijgt als er een negatief reisadvies komt. Boek je bij een reisorganisatie een pakketreis, dan kun je de datum veranderen, omboeken of je geld terugkrijgen als de reis niet doorgaat. Er wordt niet meer, zoals eerder, met vouchers gewerkt.
Fris in je hoofd
“Op vakantie gaan is niet alleen leuk, we hebben het echt nodig,” zegt Ap Dijksterhuis, hoogleraar psychologie aan de Radboud Universiteit en schrijver van Wie (niet) reist is gek en Wegwee. “Mensen hebben het allemaal druk met werk, cursussen, sporten, hobby’s en andere activiteiten. Dat geeft stress, onder meer door de druk die we elkaar opleggen. Als die spanning zich opstapelt, raakt je systeem op een gegeven moment overbelast. En dan kom je uit bij wat wij kennen als de burn-out, inmiddels volksziekte nummer één. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt steeds weer hoe essentieel het is om die hectische manier van leven tijdelijk los te laten.”
”Even niks te moeten of hoeven, maar je ontspannen en alleen die dingen doen waar je blij van wordt of energie van krijgt. Er is niets wat daarbij zo goed werkt als vakantie, liefst een aaneengesloten periode van minimaal een week of langer. Of je daarvoor nu afreist naar Frankrijk, Thailand of gewoon in Nederland blijft, dat maakt niet zo veel uit, hoewel je in een cultuur die verder van je afstaat iets makkelijker loskomt van je werk en de routine van alledag. Zet je telefoon uit, blijf weg van je computer en vraag je af: waar heb ik vandaag zin in? Ik vergelijk een vakantie graag met een soort schoonmaakbeurt voor je hoofd. De voorpret is de startfase, want het geeft enorm veel plezier om te bedenken waar je naartoe gaat en wat je daar wilt doen. Dan heb je de vakantie zelf, als het hoogtepunt. En daarna nog het nagenieten. Het is eigenlijk driedubbel feest.”
Prikbewijs
Een heleboel landen werken aan een vaccinatiepaspoort of hebben dit al ingevoerd. Dat betekent dat je je na aankomst niet eerst hoeft op te sluiten in je hotel of vakantiehuis voor een verplichte quarantaine, maar meteen kunt gaan genieten van je welverdiende vakantie. Mits je een prik in je bovenarm hebt gehad. Voor veel mensen is dat een uitkomst, zeker onder de oudere doelgroep. Zij hebben veelal een vaccinatie in the pocket, dus zij kunnen relatief onbezorgd op reis. Het vaccinatiepaspoort gaat in veel gevallen samen met een verplichte coronatest voor vertrek en eentje als je terugkomt.
Tekst | Fleur Baxmeier
Beeld | Getty Images
Dit artikel verscheen in Margriet 2021-24. Je kunt deze editie nabestellen via lossebladen.nl.