Margriet logo
null Beeld Florine van Rees (textielmuseum), Vivian Camphuijsen (Rubens meisjes). Carla Klein, zonder titel, 2015, collectie abn amro, alamy.
Beeld Florine van Rees (textielmuseum), Vivian Camphuijsen (Rubens meisjes). Carla Klein, zonder titel, 2015, collectie abn amro, alamy.

PREMIUM

Van twistende naaktmodellen tot koninklijke gordijnen

Er even helemaal uit? Dit zijn de leukste tips en uitjes van nu.

null Beeld

Niet de tulp, maar een andere beauty van een bolgewas staat centraal in Museum de Zwarte Tulp in Lisse: De schone Amaryllis en haar familie.
t/m 5 maart, museumdezwartetulp.nl

null Beeld
null Beeld

In het spoor van Gijs & Floor

Wie Amsterdam met frisse blik wil bekijken, treedt in de voetsporen van vrienden Gijs en Floor. Letterlijk, want dit duo publiceert wekelijks een wandeling door de hoofdstad in Het Parool, maar verzamelt de leukste routes ook in hun boeken én online. Van een rondje door de Jordaan tot een tocht langs Amsterdamse leeuwen.
amsterdamdoorgijsenfloor.nl

null Beeld
null Beeld

1. Met naald en draad

Benieuwd naar de historische én fonkelnieuwe gordijnen van Paleis Huis ten Bosch – het woonpaleis van Máxima en Willem-Alexander? het TextielMuseum presenteert Koninklijk borduren: verhalen en vakmanschap, waar je een kijkje kunt nemen in het paleis en het maakproces van de nieuwe gordijnen ontdekt. Leuk om te weten: de koningin borduurde er zelf aan mee.
t/m 29 mei, textielmuseum.nl

2. Voorstelling met een vrouwelijk perspectief

In Rubens meisjes, een gloednieuwe komische tragedie van Club Lam, ontmoeten we drie twistende naaktmodellen, gespeeld door Ella Kamerbeek, Ayla Çekin Satijn en Marloes IJpelaar. Het is de laatste dag dat ze samen poseren en zullen worden vereeuwigd als Gratiën, maar waarom komt het vierde model niet opdagen? De drie vrouwen schuiven hun onenigheden opzij en verrichten samen een heroïsche daad. De voorstelling Rubens meisjes onderzoekt de rol van kunst in de objectivering van het vrouwenlichaam.
t/m 1 maart, clublam.nl

null Beeld
null Beeld

­Huisvrouwen bestaan niet

Agenda

27 januari | Voor het eerst worden er ­winterexcursies georganiseerd naar de Marker Wadden. Zoals deze vaartocht en wandeling over het Zuidstrand. Samen met de boswachter ben je bij hoge uitzondering welkom in dit verstilde stuk natuur. Opwarmen doe je met snert en warme chocolademelk.
natuurmonumenten.nl

t/m 9 april | Kunsthal Rotterdam toont het werk van 24 vrouwelijke kunstenaars van eigen bodem. De tentoonstelling Vrouwenpalet 1900-1950 duikt in de ­levens, keuzes en obstakels die zij op hun pad tegenkwamen.
kunsthal.nl

20 januari t/m 13 mei | Wie de ­gelijknamige film heeft gemist: ­Huisvrouwen bestaan niet is een humoristische en herkenbare voorstelling waarin drie vrouwen ieder op hun eigen wijze de ballen in de lucht proberen te houden. Of laat je ­sowieso altijd ergens weleens een balletje vallen?
repentertainment.nl

28 januari t/m 11 juni | Brave New World van Museum de Fundatie in Zwolle bundelt de schilderkunst van zestien kunstenaars onder de veertig jaar. Wat opvalt is hoe eeuwenoude technieken worden ingezet om hedendaagse thema’s te verbeelden.
museumdefundatie.nl

t/m 6 oktober | Dat zie je een ander niet doen belooft een typische Bert ­Visscher-avond te worden. De levendige cabaretier haalt oude karakters uit de mottenballen, speelt geschrapte scènes nu wél en komt met nieuwe strapatsen.
bertvisscher.nl

null Beeld
null Beeld

Bankzaken

Nieuwsgierig naar wat een bank zoal verzamelt? De komende tijd staat één van de oudste én grootste bedrijfscollecties van Nederland centraal in het Singer Laren en hangen schilderijen van Marlene Dumas, Daan van Golden, Carla Klein en vele anderen uit de enorme ABN AMRO-kunstcollectie op zaal.
t/m 7 mei, singerlaren.nl

Roos Stalpers en Fee van ’t Veen.Florine van Rees (textielmuseum), Vivian Camphuijsen (Rubens meisjes). Carla Klein, zonder titel, 2015, collectie abn amro, alamy.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden