MT41 M41 Lekker eten Beeld  Jennifer Pallian (via Unsplash), Getty Images.
Beeld Jennifer Pallian (via Unsplash), Getty Images.

PREMIUM

Van Bretonse karamel tot Britse crumpets

De leukste items, recepten en nieuwtjes voor iedereen die van lekker eten houdt.

MT41 M41 Lekker eten Beeld

RECEPT

Aardbeien cobbler

  • 500 g diepvriesaardbeien, ontdooid
  • geraspte schil van 1 (biologische) citroen
  • blaadjes van 4 takjes munt, fijngehakt
  • 2 el custardpoedervoor het deeg
  • 75 g roomboter, op kamertemperatuur
  • 150 g suiker
  • 1 ei
  • 1 tl vanille-extract
  • snuf zout
  • 125 g zelfrijzend bakmeel

Verwarm de oven voor op 180 ºC. Schep de aardbeien in een ovenschaal en bestrooi ze met citroenrasp, munt en custard. Mix voor het deeg boter en suiker tot een romige massa en voeg het vanille-extract en het zout toe. Voeg het zelfrijzend bakmeel lepel voor lepel toe en mix tot een mooi beslag. Schep het beslag op de aardbeien en bak de cobbler in ca. 40 min. goudbruin en krokant.

MT41 M41 horizontale lijn Beeld
MT41 M41 Lekker eten Beeld
  1. Cheers!
    Pimm’s is het ultieme Britse zomerdrankje. Het wordt gemaakt van gin, citrus en specerijen en aangelengd met limonade of ginger ale, al dan niet aangevuld met fruit, ijsblokjes en munt.
    O.a. te koop bij Gall&Gall, ginfling.nl en drankgigant.nl
  2. Melk zonder melk
    De nieuwe No-Milk reep van Hands Off My Chocolate is een plantaardige variant op de klassieke melk-chocoladereep. Hij wordt gemaakt met rijstmelk en hazelnootpraliné, waardoor hij lekker vol en romig smaakt.€ 2,09 per reep (supermarkten).
MT41 M41 horizontale lijn Beeld
MT41 M41 Lekker eten Beeld

Constan Heestermans

Door één potje Bretonse karamel maakte Constan een carrièreswitch. Hij is inmiddels karamel-expert, blijft nieuwe smaken ontwikkelen én schreef Koken met karamel, hartig en zoet (€ 17,99, uitgeverij Loopvis). Meer info: caramelz.nl en @caramelz_by_constan.

Waarom ben je karamel gaan maken?

“Na een potje karamel uit Bretagne te hebben meegenomen, ging ik thuis oefenen. Al snel bleek dat er veel liefhebbers waren voor karamel en zo is CaramelZ geboren. Eerst als hobby voor een maandelijkse markt, maar al snel als fulltime werk én plezier. Ik doe het nu acht jaar en het assortiment omvat intussen 25 smaken.”

Welke smaak moeten we als eerste proberen?

“De BoerenCaramelZ met zeezout blijft mijn favoriet. Ik maak hem met verse room van een zuivelboerderij hier om de hoek. Tegenwoordig maak ik er ook repen van.”

Wat kan er met karamel?

“Het makkelijkst is natuurlijk op brood, ijs, pannenkoeken en in de koffie. Maar zelf vind ik zalm met karamel bijzonder lekker. En boerenbrie met karamel, pecannoten en uitgebakken spek. De ultieme combinatie van zoet en hartig!”

MT41 M41 horizontale lijn Beeld
MT41 M41 Lekker eten Beeld

China als basis

De schrijfster en illustratrice van Chinese-ish hebben een Chinese achtergrond, maar groeiden op in Australië. De culinaire erfenis van hun ouders mixten ze met nieuwe smaken. Het resultaat: een schat aan Chinese gerechten met invloeden uit alle hoeken van de wereld.
Chinese-ish, een niet-zo-klassiek kookboek door Rosheen Kaul en Joanna Hu € 26,99 (Good Cook).

MT41 M41 horizontale lijn Beeld
MT41 M41 Lekker eten Beeld
  1. Ongekroonde koningin
    De BBC organiseerde dit voorjaar een bakwedstrijd voor de jubilerende koningin Elizabeth. In The Platinum Pudding Competition streden vijf deelnemers om de eer. Een zevenkoppige jury onder leiding van bak-koningin Mary Berry beoordeelde hun creaties. Eén van die juryleden was de Vlaamse Regula Ysewijn, jurylid van Bake-Off Vlaanderen én bekroond auteur van meerdere boeken over de Britse eetcultuur, waaronder Brits Bakboek en Pride & Pudding (uitgeverij Carrera).
    Op missfoodwise.com lees je meer over Regula Ysewijn. Het zesde seizoen van Bake-Off Vlaanderen wordt dit najaar uitgezonden.
  2. Jolly good
    Crumpets zijn sponsachtige, platte ontbijtbroodjes die worden gebakken op een hete plaat of in de pan. Je maakt ze met een beslag van bloem, melk, gist en baking soda dat je in steekringen of speciale crumpetringen giet. Tijdens het bakken ontstaan er door de baking soda kleine gaatjes, waardoor ze een luchtige structuur krijgen. Traditioneel eet je crumpets met roomboter (die dan lekker in die gaatjes druipt) of een lik jam. Zelf crumpets maken is een geduldklusje. Gelukkig kun je ze ook hier kant-en-klaar kopen bij Britse winkels zoals kellys-expat-shopping.nl, atasteofhome.nl en hartleysarnhem.nl. Crumpetringen koop je o.a. op amazon.nl.
Beanca de Goede Jennifer Pallian (via Unsplash), Getty Images.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden