Vakantiewoning aanschaffen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Reizen

Vakantiewoning aanschaffen? Zet de overwaarde van je huis in

Woningen zijn duur. Voor starters niet fijn, maar voor de 55-plussers onder ons wel. Want aangezien de waarde van woningen het afgelopen decennium zijn verdubbeld, is de kans groot dat je als huiseigenaar een flinke overwaarde hebt. En deze kun je prima inzetten om een vakantiewoning aan te schaffen.

Altijd al de droom gehad om een eigen vakantiewoning te hebben? Of misschien wel rond te reizen met een luxe camper? Dit is je kans.

Vakantiewoning aanschaffen met overwaarde huis

Marga Lankreijer, hypotheekdeskundige bij Independer, laat aan NU.nl weten dat de hypotheek ophogen met de overwaarde van je woning erg populair is bij 55-plussers. Daarnaast is dit ook bij veel geldverstrekkers mogelijk. Maar hoe ga je te werk?

Extra hypotheek

En zijn drie manieren om een vakantiewoning aan te schaffen: met spaargeld, met een aparte hypotheek voor een vakantiewoning of met een extra hypotheek op een eigen woning. Mocht je voldoende overwaarde in je huidige woning hebben, dan is de laatste optie de meest praktische. Dit komt omdat geldverstrekkers niet dol zijn om hypotheekleningen op een vakantiewoning te financieren. Dat kan te maken hebben met de ligging (buitenland), het materiaal en de verhuur van de vakantiewoning. Daarom is de overwaarde inzetten een prima optie om je lang gekoesterde droom waar te maken. Des te langer jij een trotse eigenaar bent van je huis, des te hoger de overwaarde. Hierdoor hebben ouderen meer kans op de aanschaf van een vakantiehuisje.

Hoeveel kost een vakantiewoning?

Volgens makelaarsclub NVM was de gemiddelde prijs van een vakantiewoning in 2020 €172.000 euro. Samen met de overdrachtsbelasting en hypotheekadvieskosten komt het totale bedrag uit op €190.000 euro. Stel, we nemen een gewone woning die momenteel €600.000 euro waard is met een aflossingsvrije hypotheek van €100.000. Bij veel geldverstrekkers kun je een extra aflossingsvrije hypotheek tot maximaal 50 procent van de waarde van de woning afsluiten, in dit geval dus €300.000. Hierdoor kan de aankoop van de vakantiewoning met deze aflossingsvrije hypotheek gefinancierd kan worden.

Genoeg inkomen blijven hebben

Maar natuurlijk speelt niet alleen je overwaarde van je huis mee. Je inkomen moet alsnog voldoende zijn om de hypotheeklasten te kunnen dragen. Mensen die nog niet met pensioen zijn moeten dus opletten of deze lasten wel betaalbaar blijven zodra ze stoppen met werken en een lager maandinkomen krijgen.

Bron | Businessinsider, NU.nl

Paulien BergwerffGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden