null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Vakantiechecklist: Déze medicijnen mogen niet in je toilettas ontbreken

Vakanties kunnen stressvol zijn, zeker omdat we steeds vaker, op het laatste moment, beslissen waar we naartoe gaan. En wat mag er nou ook alweer allemaal wel en niet mee in het vliegtuig? Door deze stress vergeten we vaak een hoop belangrijke dingen daadwerkelijk mee te nemen. Zoals geneesmiddelen, die we niet alledaags gebruiken, maar wel vaak goed van pas komen in het buitenland.

Vooral tijdens het inpakken van onze toilettas vergeten we een hoop. Shampoo, een haarborstel en tandpasta kun je overal ter wereld wel krijgen. Maar denk je ook na over welke medicijnen je mee moet nemen?

Indien je zelf dagelijks medicijnen slikt, is het uiteraard belangrijk om daar een goede voorraad van mee te nemen. Verder zijn ook deet, en kalmerende middeltjes bij een muggenbeet, aan te raden. Daarnaast zijn er nog een paar andere medicijnen, die je beter niet kunt vergeten. Hopelijk heb je ze niet allemaal nodig, maar in situaties waarin je je niet lekker voelt is het fijn als je gewoon je eigen vertrouwde middeltjes bij je hebt en niet nog eerst een buitenlandse bijsluiter moet ontcijferen.

1. Pijnstillers

Wanneer je last hebt van extreme hoofdpijn, wil je niet nog eerst je hersenen hoeven kraken, om de vertaling voor pijnstillers te vinden bij de dichtstbijzijnde drogist. Pijnstillers zijn dus onmisbaar in je persoonlijke reisapotheek. Stop er altijd één in je koffer en één in je handtas, zodat je in noodgevallen nooit misgrijpt. Wanneer je naar warme landen gaat, kun je het beste kiezen voor pijnstillers die je met water inneemt. Zetpillen kunnen bij hoge temperaturen namelijk smelten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

2. Diarreeremmers

Een voedselvergiftiging is, zeker in verre landen, snel opgelopen. Daarnaast eten we tijdens onze vakanties andere dingen dan onze spijsvertering gewend is. Ook hebben hoge temperaturen, en de grote hoeveelheid water die je soms drinkt, invloed op onze stoelgang. Wil jij voorkomen dat je de rest van je vrije dagen door moet brengen in de kleinste ruimte van het hotel? Neem dan voor de zekerheid diarreeremmers mee, zodat je ontspannen van je vakantie kunt blijven genieten.

3. ORS

We hoeven je vast niet te vertellen dat het, tijdens vakanties in warme landen, belangrijk is om voldoende te drinken. Wanneer je veel in de zon zit en je je vochtbalans niet op peil houdt, kun je snel uitgedroogd raken. Zeker wanneer je veel beweegt of onverhoopt toch last hebt van diaree. ORS is een oplossing van zouten en glucose (druivensuiker) in water en helpt uitdroging snel te voorkomen en te genezen.

4. Oor- en neusdruppels

Je wilt er waarschijnlijk niet over nadenken, wanneer je in het zwembad of aan zee ligt, maar in zwemwater zitten veel bacteriën. Wanneer deze in je oren terechtkomen, kan dit een oorontsteking veroorzaken. En die vervelende oorpijn kan jou nachtenlang wakker houden. Met een klein flesje oordruppels ben je zo van de klachten af. Daarnaast is het handig om neusspray of neusdruppels mee te nemen, mocht je onverhoopt verkouden worden, door de airconditioning of door rondzwevende virussen in het vliegtuig.

5. Kleine EHBO-kit

Neem op vakantie ook altijd een kleine EHBO-kit mee, voor kleine pechgevallen onderweg. Een goede EHBO-kit bevat pleisters, een klein flesje ontsmettingsmiddel, verband en een schaartje. Een tekenpen en thermometer kunnen ook goed van pas komen.

6. Reispilletjes

Heb jij, of één van je reisgenoten, tijdens vorige vakanties veel last gehad van misselijkheid tijdens een boot- auto of vliegreis? Dan is het handig om van te voren, in Nederland, even langs de drogist te gaan. In het buitenland zijn vaak wel middeltjes te krijgen tegen reisziekte, maar die zijn meestal zwaarder dan de Nederlandse variant.

Lees ook:

Waarom je beter eerst even kunt uitslapen voor je op vakantie gaat

Bron| Gezondopreis.nl, NU.nl,

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden