Margriet logo
null Beeld

Toch geen quarantaineplicht na een vakantie in een risicogebied

Op vakantie geweest naar een land met code oranje? Voor deze reizigers hing er een verplichte quarantaine boven het hoofd. Toch blijft het bij een dringend advies van het kabinet om in thuisisolatie te gaan bij terugkomst. Maar een quarantaineplicht na een vakantie in een risicogebied? Dat blijft officieel uit.

Wel laat het kabinet met spoed onderzoeken hoe vakantiegangers uit risicogebieden beter kunnen worden geregistreerd om de verspreiding van het coronavirus in te dammen.

Geen quarantaineplicht na je vakantie

Als je op vakantie bent geweest naar landen met een negatief of oranje reisadvies, zoals Kroatië, delen van Spanje of België die weer in lockdown zijn, dan wilde het kabinet eerder dat deze reizigers een quarantaineplicht van twee weken kregen. Hoewel het kabinet en burgemeesters van veiligheidsregio’s zich zorgen maken over nieuwe coronabrandhaarden in Nederland door vakantiegangers uit risicogebieden, is het vooral juridisch niet goed mogelijk om mensen verplicht twee weken thuis te laten zitten. Daarnaast is het vooral bij vakantiegangers die met de auto op pad zijn in de praktijk lastig vast te leggen wie wel of niet uit een risicogebied terugkomt.

Lees ook: Wat moet je doen als je vakantiebestemming ineens code oranje krijgt?

Betere registratie

Een quarantaineplicht na een vakantie in een risicogebied blijft dus uit, maar het kabinet is wel bezig met onderzoeken hoe reizigers uit landen met code oranje of rood beter kunnen worden geregistreerd en gecontroleerd of zij zelf in thuisisolatie gaan. Bijvoorbeeld door passagierslijsten te gebruiken en bij terugkeer op Schiphol reizigers al te testen op corona. Daarnaast willen ze de GGD mogelijk steekproefsgewijs laten bellen om te controleren of reizigers vrijwillig in quarantaine zijn gegaan. Daarnaast wil het kabinet Nederlanders vooral aanspreken op hun eigen verantwoordelijkheid, en met campagnes zorgen dat zij zichzelf verplicht voelen om in quarantaine te gaan. Ook een verplichte coronatest is voorlopig nog niet aan de orde, maar ook hier wordt het vrijwillig laten testen na je vakantie in een risicogebied sterk aangeraden.

Makkelijker thuisblijven

Daarnaast moet het makkelijker worden voor vakantiegangers om na hun reis in thuisisolatie te gaan. Het kabinet wil bijvoorbeeld aan werkgevers vragen om de werknemers in vrijwillige quarantaine tegemoet te komen, zodat de twee weken thuisisolatie geen extra vrije dagen kosten. En dat voor scholieren geen spijbelmelding boven het hoofd hangt als zij na hun vakantie in quarantaine gaan.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Metronieuws, NOS

Beeld | iStock

null Beeld

Ga je binnenkort op vakantie en zoek je nog leesvoer voor op het strand? Of blijf je thuis, maar wil je wel lekker in de vakantiestemming komen? Ga dan snel naar de winkel, waar de nieuwste Margriet Extra op je ligt te wachten. En die staat volledig in het teken van: Zomer! Ook online te bestellen zonder verzendkosten via deze link.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden