null Beeld Esther Quelle
Beeld Esther Quelle

PREMIUM

Stadstripje Zwolle? Dan zijn dit dé tips!

Hanzestad Zwolle heeft een charmante oude binnenstad en ligt aan het Vechtdal, waar het fantastisch wandelen is in bossen vol herfstkleuren.

Kunstzinnige stad

Zwolle hoort tot de Hanzesteden - steden die een handelsverbond sloten in de middeleeuwen. Binnen de stadsgrachten tref je een web van charmante straatjes en pleinen. Ooit waren er 28 stadspoorten. De Sassenpoort (1409) is als enige overgebleven. Je kunt deze monumentale poort bekijken en zelfs afhuren voor feesten en partijen. Zwolle staat verder bol van de kunst. Van het station naar de binnenstad kronkelt een blauw ‘lint’ over de stoep. Deze Blauwe Lijn werd bedacht door kunstenaars Katzir, Hertog en Nadler. En er is meer buitenkunst. Het meer dan levensgrote portret van mysticus Thomas a Kempis op een buitenmuur is een project van Trotse Muren, dat kunst voor iedereen bereikbaar wil maken.
visitoost.nl, sassenpoortzwolle.nl, trotsemuren.nl

null Beeld
null Beeld
 1. Een oud schip siert de Zwolse stadsgracht.
 2. Theepauze in het Vechtdal.

Museum De Fundatie

De stadsgracht die om de kern van Zwolle loopt, is stervormig. Steek je de stadsgracht over via de Nieuwe Havenbrug, dan kom je rechtstreeks uit bij Museum De Fundatie. De opvallende koepel of ‘wolk’ op dit gebouw is een gedurfde blikvanger in de historische binnenstad. Hij is bedekt met 55.000 grijs-met-blauwe tegels. Het gebouw zelf is een klassiek pand uit 1850. Voorheen was dit het Paleis van Justitie. Boven de ingang van het museum is een goudkleurige duif aangebracht, een kunstwerk van Marte Röling. Binnen kun je een omvangrijke collectie nationale en internationale kunst bewonderen. Ook Jeroen Krabbé exposeert er geregeld. Met de lift zoef je naar de koepel, die uitkijkt over de stad.
museumdefundatie.nl

null Beeld
 1. De opvallende koepel van Museum De Fundatie.
 2. Koffie en taart bij kattencafé Skatjes.

Bijzondere winkeltjes

Er zijn veel bijzondere winkels in Zwolle. Eva&Puck (Sassenstraat 21) bijvoorbeeld heeft een leuke collectie mode, maar het opvallendst is het pand zelf. Het dateert uit de zeventiende eeuw en was het woonhuis van schilder Gerard ter Borch (1617-1681), tijdgenoot van Rembrandt. Kattenliefhebbers gaan naar de Katdoshop van kattencafé Skatjes (Korte Smeden 18). Alles in de winkel en het café staat in het teken van dit huisdier. Bij Bijzonderheden in de Papenstraat vind je uniek keramiek, sieraden, mode en tassen. Prachtig is boekhandel Waanders in de Broeren. Deze zit in de vijftiende-eeuwse Broerenkerk. Er horen een leescafé en brasserie bij.
skatjes.com, bijzonderheden.nl, waandersindebroeren.nl

null Beeld
 1. Het Zwolse Balletjeshuis maakt snoepjes op traditionele wijze.
 2. Conceptstore Bijzonderheden in de Papenstraat verkoopt uniek design.
null Beeld
 1. Serveerster op de rode loper bij Villa Suikerberg.
 2. Boekhandel Waanders in de vijftiende-eeuwse Broerenkerk.

Snoep en mosterdsoep

Aan het Grote Kerkplein staat het Zwolse Balletjeshuis. Vanaf de zeventiende eeuw tot 1845 zat in dit pand een kruidenierszaak. Daarna kwam er een bakkerij in, die snoepjes van rietsuiker maakte. Suikerbiet deed op een gegeven moment zijn intrede en vanaf toen zijn de snoepjes Zwolse balletjes gaan heten. In de kelder worden deze snoepjes nog steeds op traditionele wijze gemaakt. Op afspraak kun je een kijkje komen nemen. In koperen potten boven een vuur wordt de suiker tot suikerdeeg verwerkt. Over suiker gesproken: naast De Fundatie zit restaurant Villa Suikerberg. De mosterdsoep met spek is heerlijk en past bij de herfst. Ook bij Brasserie Jansen, hartje stad, kun je lekker eten; op de kaart staan Italiaanse gerechten en aan de muur hangen nostalgische foto’s van sterren als Brigitte Bardot en Marilyn Monroe.
zwolseballetjes.nl, villasuikerberg.nl, brasseriejansen.com

null Beeld
 1. Wegwijzers langs een wandelpad in het Vechtdal.
 2. De Sassenpoort is de enige bewaard gebleven stadspoort van Zwolle.
 3. Herfstkleuren langs de Zwolse stadsgracht.

Theeboerderij

In het landelijke dorp Rheeze, eveneens in het Vechtdal, vind je boerderij De SomerWende van de familie Somer. Enkele jaren geleden heeft de familie theeplantages aangelegd. In 2020 konden de eerste theeblaadjes worden geplukt en inmiddels hebben de eigenaren hun eigen Rheezerthee ontwikkeld in verschillende smaken. Alle thee komt van één plant, de Camellia Sinensis, in dit geval gaat het om een veredelde soort die aan het Nederlandse klimaat werd aangepast. Het levert een geweldige streekthee op! Ook voor een koffieproeverij kun je terecht bij De SomerWende. Daarnaast zijn er allerlei activiteiten voor jong en oud, zoals kanoën, een rit met de Thaise tuktuk of toeren met een e-chopper (elektrische motorfiets). Dat laatste is wel een uitdaging. Oefen eerst goed op het terrein voordat je de bossen in rijdt.
somerwende.nl

null Beeld

Wild en wijn

In de herfst vertoont het Vechtdal een en al kleurenpracht. Wandel door de bossen bij Vilsteren en ontdek dit unieke dorp dat deel uitmaakt van een landgoed. De huizen liggen op het landgoed zelf en zijn te herkennen aan hun groen-gele luiken. Op zonnige dagen is het hier fijn toeven op het terras van Herberg De Klomp in de luwte van de bomen. Je drinkt er de lekkerste chocolademelk. In de warme melk mag je zelf blokjes chocolade smelten. Wat je overhoudt, eet je lekker op. In het verderop gelegen Rheeze kun je bij de Rheezer Bistro smullen van wild met seizoengroenten: damhert bijvoorbeeld met paddenstoelen uit de bossen van Rheeze. De bistro zit in een sfeervolle kelder. Het haardvuur brandt, de wijn is goed en het eten echt fantastisch! Alles wat hier op tafel komt, is met veel liefde bereid en dat is te proeven.
herbergdeklomp.nl, rheezerbelten.nl

null Beeld
 1. De brasserie van boekhandel Waanders in de Broeren.
 2. Kies voor de mosterdsoep met spek bij Villa Suikerberg!
 3. Fraai kantoorpand aan de Stationsweg, schuin tegenover hotel Pillows.

Slapen in Zwolle

Een prettig hotel in Zwolle is Pillows, in een voormalige stadsvilla: een al luxe en comfort en tegelijk huiselijk. Pillows Grand Boutique Hotel Ter Borch telt 41 kamers. Het inpandige restaurant Coperto kreeg een Bib Gourmand van Michelin, een onderscheiding voor de goede en betaalbare keuken. Pillows ligt letterlijk op een steenworp afstand van het station van Zwolle. Gemak dient de mens! Het station van Zwolle is bezig zich te ontwikkelen tot een van de groenste en duurzaamste stations van Nederland. Zo zal er een loopbrug komen vol bomen en struiken die van het spoor naar de binnenstad leidt. Een tweede logeertip in Zwolle is B&B Kort Jakje in de Kromme Jak-steeg. Dit piepkleine, mooi gerenoveerde historische pandje is écht een verborgen parel. De B&B biedt plaats aan twee tot drie personen. Reserveer op tijd.
pillowshotels.com, copertorestobar.com, kortjakjezwolle.nl

Harmke KraakEsther Quelle

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden