Deze souvenirs mag je wel (en niet) meenemen van vakantie Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Souvenirs: weet jij wat je mee mag terugnemen van je reis?

Een mooie schep, leren tas, keramieken schalen of een lekker stuk kaas van een Franse markt. Souvenirs zijn een mooie herinnering aan een fijne reis. Maar wat mag je eigenlijk allemaal mee terug nemen van je vakantie adres?

En wat mag je absoluut niet in je koffer stoppen? We vertellen het je.

Deze souvenirs mag je absoluut niet meenemen

Op de website van de overheid kun je precies vinden wat je wel en niet in je koffer mag stoppen. Absoluut verboden zijn beschermde dieren- en plantensoorten of spullen die hiervan gemaakt zijn. Denk aan sieraden van ivoor of een krokodillen leren schoenen. En het spreekt misschien voor zich, maar (namaak) wapens, verdovende middelen, drugs, pepperspray, munitie en explosieven mogen ook niet mee.

Waar je ook mee op moet passen, zijn souvenirs uit de zee. Koraal en grote schelpen zijn beschermd en mag je niet meenemen naar Nederland. Laat souvenirs waarin koraal of beschermde schelpen zijn verwerkt ook achterwege. Kleine schelpen die je op het strand vind mag je wel meenemen.

Wees voorzichtig met eten

Voor planten, bloemen, fruit en groenten gelden ook speciale regels. Dit om verspreiding van plantenziekten en plagen te voorkomen, vertelt Pascale Scheurs, persvoorlichter van de Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit (NVWA) aan Nu.nl. Zo werd pasgeleden nog gewaarschuwd om geen planten of stekjes mee te nemen, vanwege het risico op vervelende bacteriën. Pas ook op met vlees en zuivel voor persoonlijke consumptie, om uitbraken van besmettelijke dierziekten te voorkomen. In deze lijst staat precies beschreven waar je op moet letten.

Hoe zit het met (nep) kleding?

Het is misschien heel verleidelijk om voor al je vriendinnen een nep tas van een bekend duur merk mee te nemen, maar toch moet je daar even goed over nadenken. Nepartikelen zoals nagemaakte merkkleding, tassen en horloges mogen alleen in kleine hoeveelheden naar Nederland worden meegebracht. Voor eigen gebruik mag het, maar schaf niet voor je hele familie een nep Louis Vuitton tas of nep-Rolex aan. Ben je al in het bezit van dure echte spullen? Neem dan altijd een aankoopbewijs mee.

Handig om te weten!

Als je van buiten de Europese Unie producten heb gekocht, geruild of cadeau hebt gekregen dan kan het zijn dat je er belasting over moet betalen. Heb je voor meer dan (omgerekend) 430 euro aan spullen gekocht? Dan moet je er waarschijnlijk belasting over betalen. Op de website van de Douane kun je precies zien welke en hoeveel producten je vanuit een EU-land of van buiten de EU mag meenemen. Bij twijfel kun je ook een vraag stellen via een van de sociale media platforms van de douane.

Bron: Nu.nl, Rijksoverheid

Lisa VermeijGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden